Inspiration från Skövdes högsta punkt

Om man följer Västra stambanan från Göteborg kommer man till slut att hamna i Skövde, en ganska stor stad, med Sveriges mått mätt, som har cirka 35 000 invånare och massor av aktiviteter i blandad, vacker västgöta-natur. Här ligger flera mysiga museer, en friluftsanläggning som man kan njuta av till fots och mysiga restauranger. Dessutom finns First Hotel Billinghus i närheten av den moderna staden mitt i Sverige. Anläggningen på bergets topp erbjuder allt en konferensgäst eller en vanlig människa på semester vill ha.

Spelutvecklare och militärer

Trots att Skövde inte är den största staden i Sverige så har den ett aktivt centrum som satt tätorten på kartan i många sammanhang. Här finns bland annat en hög med företag som sysslar med spelutveckling och spel för träning. De både producerar och utvecklar datorspel och tv-spel och har också bidragit till att högskolan i Skövde satsar stort på en spelutbildning för människor som är intresserad av att ta den branschen till nya höjder.
Skövde är också känd som militärstaden, efter att flera förband grundades här i början av 1900-talet. Tretton år senare kom också Skaraborgs regemente till stan vilket var kostsamt, men produktivt för hela samhället. Nu för tiden är garnisonen i Skövde en av de största i Sverige.

När Luther skrämde bort pilgrimerna

Redan innan militären och spelutvecklarna kom till stan var Skövde en framgångsrik ort i Västergötland. På medeltiden frodades ekonomin och det ledde till att Skövde snart fick stor betydelse. Den hade inte så många invånare och heller inte särskilt stor areal, utan dess storhet låg i att staden en gång var hemort åt Sankta Elin, en helgonförklarad kvinna som troddes ha blivit mördad på väg till en kyrkoinvigning på 1100-talet. Alla pilgrimer som vallfärdade till Skövde för att besöka helgonets källa bidrog till ett ständigt flöde av kommers och kom att betyda mycket för stadens utveckling. Man vet inte exakt när Skövde fick sina stadsrättigheter, men troligtvis var det någon gång kring år 1400.
Cirka 100 år senare bekräftas det faktum att Skövde är en stad i ett brev från kung Gustav Vasa. Samma man funderade sen på att flytta staden, tillsammans med ett gäng andra städer, närmre Hornborgarsjön där man hade planer på att bygga en stor stad istället. 1500-talet var också en lite sämre period för Skövde, mycket på grund av att svenskarna gick över till den lutherska läran som förespråkade att man skulle sluta dyrka helgon. Alltså uteblev pilgrimerna som hade gjort av med pengar i Skövde och inkomsterna försvann. 1520 kom dessutom danskarna och brände ner staden, ett befäl som kom från den danska kungen Kristian II. Efter att staden byggts upp igen gick det framåt och man landade i den trevliga orten den är idag.

Museum och frisk luft

En av Skövdes stora fördelar är att det finns massor av olika saker att göra, oavsett ålder och intresse. Kulturintresserade kan till exempel upptäcka något av muséerna som finns. Kanske är det mest logiskt att börja med Skövde stadsmuseum. Det är beläget i en gammal textilfabrik på Norrmalm och startades redan 1924 av stadens hembygdsförening. Här kan man spana in stadens historia på ett trevligt och informativt sätt. Vill man ha ännu mer dåtid kan man ta sig till Kulturreservatet Vallby Sörgården som ligger i Tidan, en bit utanför Skövde. Sörgården är både en typisk 1800-talsgård från den här trakten och också ett kulturarv som fortfarande lever. Här kan man få en intressant guidad tur genom ett familjejordbruk som ser likadant ut nu som på 1910-talet då den senast renoverades.

Även friluftsintresserade som inte så gärna hänger inomhus på museum, kommer att bli nöjda i Skövde och dess omgivningar. På vintern kan man köra fina åk utförsåkning i Billingebacken. Du väljer själv om du kör slalom eller testar snowboard i backens Fun Park. Backen är 400 meter lång och har en fallhöjd på 100 meter. Det finns en nedfart och två liftar, dessutom är fritidsområdet vid Billingen också officiellt Vasaloppscenter för cykling, löpning och skidor.

Billinghus på bergets topp

Den som letar efter ett bra hotell i närheten av Skövde borde seriöst överväga att ta sig till Billingehus. First Hotel Billinghus ligger på toppen av berget Billingen, 304 meter över havet, i härliga Västergötland några kilometer utanför Skövde. Här är utsikten en av de främsta anledningar att titta förbi, men den förstklassiga anläggningen har massor av andra plus som både konferensgäster och civila semestrare eller lokalbor kan njuta av. Här finns en fantastisk restaurang, otroligt sköna sängar, härligt utomhusbad, underhållande äventyrsgolfbana och mycket, mycket mer. Det finns också oändliga möjligheter för företag som kommer på konferens, plus att alla sorters fester och andra events också välkomnas med öppna armar av duktig personal, som gör allt för att tillgodose behov och önskemål av alla slag.
Dessutom ligger det redan nämnda Billinge fritidsområde precis bredvid anläggningen. Där kan alla sugna på frisk luft och rörelse hitta något som passar dem, samtidigt som hotellets bekvämlighet finns på praktiskt avstånd efter ett svettigt motionspass i naturen.

Billingehus Hotell

241 rum och en härlig vistelse

First Hotel Billingehus är framför allt ett bekvämt hotell som med öppna armar tar emot alla, konferensgäster, familjer med barn, golfspelare och förälskade par. Det finns 241 rum, varav många är flerbäddsrum för alla som kommer med ungarna i släptåg. Rummen är indelade i kategorier så att man enkelt ska kunna välja det som passar en själv bäst. Det alla rummen har gemensamt är att de är rökfria, har underbara sängar och är utrustade med gratis wifi. Läcker frukostbuffé och gymtillgång ingår också i din vistesle på en av Västergötlands finaste anläggningar.
För att göra det enklare för alla som kommer med bil erbjuder hotellet även cirka 800 parkeringsplatser som inte kostar ett öre för alla som bor på hotellet. Billinghus hänger även med den moderna utvecklingen och har installerat en laddningsstation för elbilar.

Lyxig brunch med nybakat bröd

Hotellets förstklassiga restaurang är ett populärt tillhåll för hungriga Skövdebor och gäster från hela Sverige. Här serveras bland annat lunch varje vardag då det ingår en förrättsbuffé med mängder av smarriga grejer, hembakat bröd och smör. Söndagarnas utbud är ännu bättre, då de proffsiga kockarna dukar fram vad som är känt i hela Västra Götaland som lyxbrunch på Billingehus. Då välkomnas både barn och vuxna till överfyllda buffébord fyllda med godsaker. Naturligtvis kan ni avnjuta ett glas champagne tillsammans med brunchen, eller en kall läsk, om ni föredrar det.
Det är dessutom inte bara maten som är fantastisk på First Hotel Billinghus, utan också utsikten från det som är restaurangen och baren. Här ser man ner på Skövde och kan njuta av miniatyrbilarna där nere samtidigt som man tar en Gin Tonic on the rocks.

Förutom all den smarriga maten som nämnts tidigare serveras såklart en dignande frukostbuffé varje morgon, oavsett om det är helg eller vardag. Det är helt enkelt det bästa sättet att starta sin dag på, med en ordentlig måltid med bra kvalitet och härliga smaker i magen. På Billingehus får gästerna njuta av både doften och smaken av nybakat bröd direkt från köket; här är juicerna färskpressade och äggen perfekt kokta.

Billingehus Restaurang

Kreativa konferenser

Tack vare sin bredd av konferenslokaler står First Hotel Billingehus ut från mängden och lockar till sig massor av mötessugna anställda från företag från alla sorters branscher. Hotellet erbjuder 26 olika rum som alla har olika förutsättningar och storlekar, den största kan ta emot 1300 gäster samtidigt. Alla rum har fläckfri teknik med allt ni behöver och personalen kan dessutom hjälpa er igång, så att ni slipper spendera timmar på att försöka få igång projektorn. Ni får också färsk frukt och vatten som håller igång hjärnan mellan matpauserna. Dessa kan avnjutas i restaurangen eller i er egen middagslokal om ni föredrar det.
Personalen på hotellet har stor erfarenhet av att skräddarsy möten och event för alla sorters grupper, och hjälper er få ordning på alla detaljer, från lunchmenyn och vässade blyertspennor, till rumsfördelning och aktiviteter. De senare kan bli så fartfyllda eller stillsamma som ni föredrar, spana in nästa stycke för mer information om hur deltagarna kan aktiveras.

Trötta ögon som får blunda i bubblor

Efter en hel dag med ögonen på en whiteboard och näsan i ett häfte med information om nästa års budget, behöver de flesta göra något med kroppen för att varva ner och samla energi för morgondagen, då företagsdiskussionerna går vidare. Billingehus har gott om områden där de olika aktiviteterna kan utövas, oavsett om ni är sugna på frisk luft eller hellre hänger inomhus. Bland annat kan ni ta er till friluftsområdet runt knuten och cykla, vandra eller åka skidor tillsammans, om den svenska vintern tillåter detta.
Inomhus kan alla tänkbara grejer organiseras, se bara till att diskutera det med hotellets personal innan ni dyker upp. Kanske kan en rolig musiktävling eller en lyxig vinprovning falla deltagarna i smaken?
Förutom de organiserade grejerna som konferensdeltagarna kan syssla med ute och inne, finns det också ett härligt spa på First Hotel Billingehus. Som företagsgäster på anläggningen har ni fri tillgång till hela detta område med de varma poolerna, bastun och träningsavdelningen. Där kan man svettas ut all stress och press och låta musklerna bli lika trötta som hjärnan. Som grupp kan ni också boka ett eget gruppass med schyssta instruktörer som utmanar er i till exempel en omgång jumping, core eller vattengympa. Få saker gör så mycket för teamkänslan som att koppla av tillsammans med sina kollegor i varmt, avslappnande vatten i några timmar innan middagen, så tar ett modernt företag hand om sina anställda och mötena till en ny nivå.

Hälsosamma dagar

Även ni som inte är på First Hotel Billingehus för att diskutera budget och eventuella nedskärningar med era kollegor, får naturligtvis använda anläggningens spa och gym. Förutom en härligt varm pool erbjuder professionella terapeuter en mängd olika behandlingar och skönhetsritualer. Ni kan till exempel först hänga lite i poolen, dricka en smoothie och läsa en bok och sen gå in i ett av behandlingsrummen för att få massage. Till och med du som är gravid kan få en varsam genomgång av dina trötta muskler, något som både den blivande mamman och bebisen i magen mår bra av. Här erbjuds också massage med heta stenar, klassisk massage och mindfulnessmassage där aromaterapi också finns med på ett hörn.

Förutom massage som får musklerna i schack kan också huden överösas med kärlek: Det finns ansiktsbehandlingar med effektiv peeling och djupgående rengöring, vaxning för dig som vill bli av med lite kroppsbehåring, Även händer och fötter får sitt i det här spaet. Fotmassage, spa-pedikyr, turkisk fotpeeling, gellack och polering av nagelplattor är bara några av de ritualer som dina fötter och händer kan få njuta av på Billingehus.

Billingehus Spa

Äventyrlig golf

Golfen uppe på Billingen är ingen vanlig golfklubb där medelålders män långsamt drar runt på sina golfbagar och försöker sänka sina handikapp samtidigt som de diskuterar börsras och whiskeysorter. Det är istället en äventyrsgolfbana som har 12 hål och underbar utsikt över hela Skövde. Äventyrsgolf är lite som minigolf, fast mycket roligare och mer spännande. Här kan man gå en runda från vår till höst och spelet passar alla, även de som aldrig hållit i en golfklubba tidigare.
En äventyrsgolfbana är inte bara ett ovanligt långt ord, utan också en spännande aktivitet. Man får sju slag på sig på varje bana och hålen är utspridda mellan byggnader, vattensystem, bunkrar och hinder. Man använder ofta galna utsmyckningar och spännande lösningar som förhoppningsvis hjälper mer än det stjälper när det kommer till att få bollen in i hålet.
Du som hellre spelar traditionell golf kan ta dig till Skövde golfklubb som har sammanlagt 27 hål, en kiosk, en restaurang och utmärkt boende precis i närheten, till exempel First Hotel Billingehus.

Sammanfattande övertalning

Hela orten Skövde kommer att välkomna dig till stan med öppna armar och troligtvis direkt skicka alla från konferensgäster till barnfamiljer till den fina hotellanläggningen på berget Billingens topp. På First Hotel Billingehus gör den förstklassiga restaurangen och den hjälpsamma personalen tillsammans med proffsiga lokaler att ni garanterat kommer trivas, och komma tillbaks!