Vilka är de 10 mest innovativa företagen i världen? Forbes har tagit fram en lista där företagen har rangordnats utifrån hur högt över företagets nuvarande värde som investerare har trissat upp aktiekursen, baserat på förväntade framtida resultat. För att kvala in på listan måste företagen ha ett börsvärde på minst 10 miljarder dollar samt spendera åtminstone 2,5 procent av omsättningen på forskning och utveckling, samt ha minst sju års offentlig data tillgänglig.

Teknikjättarna lyser med sin frånvaro

Inte mindre än fyra läkemedelsföretag har tagit sig in bland topp-10 på denna lista men i övrigt är spridningen mellan olika branscher stor bland de tio bäst placerade företagen. Att Tesla Motors skulle kvala in på listan var föga förvånande men listan innehåller också en del överraskningar.

Något överraskande lyser flera av teknikbranschens verkliga tungviktare med sin frånvaro på listan, trots att deras marknadsvärden vida överstiger övriga placerade bolags marknadsvärden, däribland Google (numera Alphabet, 498,56 miljarder dollar), Apple (496,69 miljarder dollar) och Microsoft (440,67 miljarder dollar). Faktum är att inget av dessa bolag ens är med bland de 100 företag som listas i den fullständiga listan, vilket rimligtvis betyder att dessa bolag faller på något av de övriga två kriterierna.

#1 Tesla Motors
Den Silicon Valley-baserade ellbilstillverkaren Tesla Motors, med superentreprenören Elon Musk i spetsen, har ett marknadsvärde på 33,5 miljarder dollar och leder utvecklingen i sin bransch.

#2 Salesforce.com
Salesforce.com är ett mjukvaruföretag med ett marknadsvärde på 51,9 miljarder dollar. De produkter företaget säljer är molnbaserade applikationer för bland annat CRM, kundservice, marknadsföring och dataanalys.

#3 Alexion Pharmaceuticals
Läkemedelsföretaget Alexion Pharmaceuticals är ett biofarmaceutiskt företag med ett marknadsvärde på 35,8 miljarder dollar. Bolaget är världsledande inom behandlingar för patienter med förödande och ovanliga sjukdomar.

#4 Regeneron Pharmaceuticals
Ett annat läkemedelsföretag på listan är Regeneron Pharmaceuticals, med ett marknadsvärde på 42,4 miljarder dollar. Detta biofarmaceutiska bolag ägnar sig åt att framställa mediciner för behandling av allvarliga medicinska tillstånd, som exempelvis kolorektal cancer och olika ögonsjukdomar.

#5 ARM Holdings
ARM Holdings är ett brittiskt bolag med ett marknadsvärde på 19 miljarder dollar. Företaget tillverkar mikroprocessorer och mjukvara för framför allt smartphones och surfplattor.

#6 Unilever Indonesia
Unilever Indonesia tillverkerkar konsumentprodukter såsom hygienartiklar och personvårdsprodukter. Företagets varumärkesportfölj inkluderar välkända varumärken som till exempel Axe, Dove, Rexona och Sunsilk.

#7 Incyte
Incyte är ett biofarmaceutiskt företag med ett marknadsvärde på 14,4 miljarder dollar. Företaget specialiserar sig på att ta fram läkemedel för behandling av allvarliga medicinska tillstånd, framför allt olika typer av tumörer.

#8 Amazon.com
E-handelsjätten Amazon.com har ett marknadsvärde på 292,6 miljarder dollar och säljer via sin webbshop produkter till konsumenter världen över.

#9 Under Armour
Under Armour är ett amerikanskt klädesföretag som säljer skor, träningskläder och tillbehör till idrottare och motionärer runtom i världen.

#10 BioMarin Pharmaceutical
BioMarin Pharmaceutical är ett biofarmaceutiskt läkemedelsföretag med ett marknadsvärde på 15,2 miljarder dollar. Företaget säljer läkemedel mot allvarliga sjukdomar och medicinska tillstånd.