Det här med att framföra en presentation inför anställda eller medarbetare är vardagsmat inom de flesta företag. Trots att presentationer är ett väsentligt inslag är det många som inte lyckas undkomma ”Death by PowerPoint”.
Numera verkar det som om att moderna verksamheter där en presentation skall hållas innebär ännu en PowerPointhistoria. Ibland kan till och med en känsla infinna sig av att presentationer utan PowerPoints har fallit i glömska. Istället har vi hamnat i något slags Moment 22 med den ena tråkiga och stapplande Powerpointpresentationen efter den andra.
Men vilka drabbas egentligen av dessa presentationer som kan jämföras med regniga dagar? Det är givetvis åhörarna! Många fyller sina presentationer med alldeles för mycket information och använder detta i eget syfte – genom att läsa upp presentationen – istället för att använda det som stöd för åhörarna för att lyfta fram det mest väsentliga. Nedan följer tips på hur du kan förbereda din nästa presentation för att krydda ditt framträdande.
1. Använd humor
En nyttig ingrediens att strö över samtliga presentationer är en nypa humor. Om du inte riktigt vet var du ska börja för att få in komiska inslag kan du tänka på vad komikern Darren LaCroix säger till Inc. Magazine – ”Börja med att se dig i spegeln”. Försök att konkretisera dina egna misstag och dina framgångar. Berätta exempelvis om en situation då du själv har råkat göra fel. Din öppenhet bjuder in dina åhörare.
Det är med andra ord oftast ett säkert kort att skapa roliga historier för publiken med hjälp av ditt eget liv. Men se till att du övar in berättelsen så att den verkligen sitter! Det tipsar bland annat komikern Ricky Gervais om till Inc. Magazine. När du berättar ska du också se till att försöka lägga vikt vid detaljer eftersom det oftast är där humorns guldkorn finns. Dock finns det en viss balansgång att förhålla sig till för att det inte ska bli överdrivet. Föreställ dig att du ska måla upp ett scenario för en radiolyssnare till exempel.
Redan när du förbereder din presentation ska du känna att du själv också tycker att det är ett intressant och givande innehåll. För om du själv tycker att din presentation är tråkig kan du vara ganska säker på att din publik också kommer att tycka likadant.
2. Strukturera och planera
Det är alltid viktigt att förbereda en presentation ordentligt. Även om det känns som om att du har gått igenom ditt material överdrivet många gånger så kommer det i slutändan innebära att du kan känna dig trygg och säker då du ställer dig upp inför publiken oavsett vad som kommer att hända sedan.
I samband med att du är i stadiet då du förbereder ska du sätta upp mål med presentationen och identifiera hur du ska kunna komma till kärnan av det du vill säga utan att använda överdrivet många ord. På det sättet kan du skala bort onödig och överflödig information. Välj ut tre saker som du önskar att dina åhörare ska minnas efter presentationen och strukturera ditt framträdande utifrån dessa tre saker. Det blir både enklare för publiken att följa den berömda röda tråden och du själv kommer att känna dig stabil i rollen som talare.
När du ska börja din presentation är det alltid bra att få en flygande start med något som greppar tag i publiken och skapar ett genuint intresse. När du har fångat deras uppmärksamhet kan du ge en kort redogörelse för presentationens mål. Tänk på att koncentrationsnivån är begränsad hos oss alla!
3. En iögonfallande presentation
Något som också kan vara värt att ha i åtanke då du förbereder din presentation är att det ska vara visuellt tilltalande för publiken. Enligt forskning har det visat sig att hela 90% av den information som förs vidare till hjärnan sker via bilder. Dessutom blir det visuella processerat 60 000 gånger snabbare i hjärnan än vad text blir – något som kan komma väl till pass att tänka på vid en presentation.
Om du trivs med att strukturera dina presentationer med program så som PowerPoint men känner att det inte riktigt räcker till alla gång för att skapa den dragningskraft du önskar kan du se dig omkring på nätet. Där finns det nämligen flera olika presentationsprogram att välja mellan som skapar en mer visuell upplevelse av din presentation. Ett alternativ som har blivit allt mer populärt är till exempel Prezi. Här finns det mängder med olika teman för att du ska kunna skapa en originell presentation.
Slutligen kan du alltid ha i åtanke att det som krävs för att bli riktigt duktig på någonting är tre saker. Övning, övning och åter övning. Ska man tro författaren Malcom Gladwell behöver vi hela 10 000 timmar då vi tränar hängivet på en viss aktivitet för att kunna bli mästerliga inom området – bland annat på presentationer.
Källor och inspiration:
23 Tips From Comedians to Be Funnier in Your Next Presentation
About Inc
Hjälp jag ska hålla en presentation
Six ways to avoid death by Powerpoint
Malcolm Gladwell – 1000 hour rule selling your business
Prezi
Vi fokuserar på ledarskap, personlig utveckling, affärer och professionella möten. Med örat mot marken bevakar vi trender inom dessa fält och publicerar nyheter, artiklar, reportage och tips för bättre företagande.