Konferens i tusenårsstaden

I Västergötland ligger Skara, biskopssäte för Skara stift, centralort i Skara kommun och domkyrkostad till Skara domkyrka. Här bor ungefär 11 000 människor och några av dem jobbar på Götala Herrgård en liten bit utanför staden. På den anrika herrgården finns fina möjligheter för konferensgäster att utveckla affärsstrategier som tar företaget framåt, samtidigt som man umgås med sina kollegor, hittar på roliga saker tillsammans och njuter av god sömn och smarrig mat. I Skara kan man bland annat njuta av naturen och röra på kroppen samtidigt, spana in domkyrkan och det vackra Skaraborgs slott. Och bor man dessutom på Götala Herrgård har man möjlighet att fira ståtligt bröllop, äta god lokalproducerad mat och leka av sig på trevliga Skara Sommarland.

Skara i skåran

På 1070-talet nämns namnet Skara för första gången, då hette orten civitas Scarane, på latin. Troligtvis är namnet släkt med ord som ”skära” och ”skåra”. Det ska troligtvis syfta på en eller flera nedskärningar i marken mitt i Skara eller någonstans i närheten. Man vet inte riktigt vilket område som tillhörde Skara på den här tiden och som åsyftades i samband med ”skåran”. Kanske var det de mindre åarna Dofsan och Afsen, eller kanske ravinerna som ligger vid Dofsan och Tvetabäcken.
Skara har kvar sitt oregelbundna gatunät från medeltiden, vilket ger en speciell charm och ett mysigt område där man bland annat kan hitta det gamla torget, rådhuset och domkyrkan. Tack vare Europaväg 20 som går mellan Stockholm och Göteborg, är Skara väl anslutet till resten av världen och ett populärt stopp både för motorvägsbilister och för barnfamiljer på väg till Skara sommarland. Dock har Skara ingen järnväg, om man inte räknar med den gamla museijärnvägen mellan staden och Lundsbrunn.

Skaras historia

Skara är en av Sveriges äldsta städer och hade stor betydelse eftersom några vägar möttes i landskapet som staden ligger i. Förr i tiden fanns det också en tingsplats där Skara ligger idag. När Sverige blev kristet bestämde man snabbt att göra Skara till biskopssäte i stiftet och det är staden än idag. Här fanns också två kloster. Historiskt sett har flera viktiga träffar ägt rum i Skara, till exempel det kända svenska rådsmötet i juli 1326 och ett möte mellan Sverige, Norge och Danmark i januari 1458. Staden har också brunnit ner och byggs upp flera gånger. Särskilt illa var det när danskarna kom och härjade under krigen mellan Sverige och Danmark; den sista gången som staden totalförstördes var så sent som 1719.

Full fart framåt

Alla som gillar att det händer saker kommer att trivas i Skara. Här finns massor med saker att hitta på, både för stora och små, gamla och unga.
Ett exempel på en rolig aktivitet i trakterna kring Skara är Vallevägen. Där finns det möjlighet att bland annat hyra cykel och ta sig en tur på två hjul, vandra i de vackra skogarna, plocka svamp om säsongen tillåter det, eller varför inte testa att paddla? Vattnet här är lugn och snällt, även för nybörjare och ovana kajakare.
Det går dessutom inte att prata om aktiviter och skoj i Skara utan att nämna sommarlandet. Här finns fyra miljoner liter vatten och ändlösa vattenrutschkanor, vågbassänger och vattenkanoner som gör allt för att dränka besökarna i vatten som svalkar skönt under sommarens sol. Man kan också ta en heldag i sommarlandets tivoli, åka karuseller och äta sockervadd. Eller så testar man go-cart och riktigt öser på med mängden action.
Ni som föredrar att sitta ner och njuta av landskapet som tuffar på utanför fönstret kan åka på tur med det gamla ångloket som kör mellan Skara och Lundsbrunn. Här till och med luktar det som det gjorde förr!

Domkyrkan och veterinärskolan

Skara domkyrka är också ett måste för besökare till staden. Den är en av Sveriges största kyrkor och skyddas av sitt skyddshelgon Sankta Maria. Kyrkan har rötter från 1000-talet, men den nuvarande stilen kommer från 1300-talet. Dock är kryptan, där några av stiftets biskopar vilar kvar sen 1100-talet, något som är unikt för Sverige. Skara domkyrka är en så kallad gotisk basilika och den fick sitt nuvarande utseende från en ganska aggressiv renovering som avslutades 1894. Kyrkan lockar nu för tiden besökare från när och fjärran som kommer för att beundra dess prakt.
Ett ovanligt museum utanför Skara pockar också på uppmärksamhet: Veterinärhistoriska museet. Det är baserat på Peter Hernquists verk. Han var en lärjunge till Carl von Linné som fick tillstånd av Gustav III att starta Sveriges första utbildning för veterinärer. Museet ligger i samma byggnad som Hernquist bodde och verkade i under 1770-talet. Här kan man följa med en resa genom veterinärmedicinens utveckling genom århundranden. Med hjälp av korta filmer, bilder och utställda objekt kan man få koll på hur man gör kejsarsnitt på en sugga eller lagar lårbenet på en hund.

Götala Herrgård och dess plats i historien

En liten bit utanför Skara ligger en av Västergötlands pärlor, Götala Herrgård. Det vackra platsen där godset ligger har en historia som sträcker sig längre tillbaks än Skaras. Tack vare noggrant research-arbete har man lyckats spåra herrgårdens rötter ända tillbaks till 1100-talet, då Götala var ett hedniskt kulturcentrum där människor höll både ting och arrangerade marknader. Det var ett centrum som så småningom ledde till att staden Skara bildades.
1243 dyker Götala upp igen, som kungagods i ett brev skickat från Kung Erik Eriksson. Lite senare samma århundrade ägs herrgården av kyrkan, tills biskopen säljer hela stället till kung Magnus Ladulås. 400 år senare drar danskarna förbi och bränner ner hela Skaraborgs slott, vilket leder till att stathållare i Västergötland fick flytta in på Götala herrgård istället. Från år 1690 till 1800-talets andra hälft fungerade Götala som översteboställe för Kungliga Västgöta Kavalleri-regemente.

Huvudbyggnaden, som den ser ut nu, uppfördes 1889, efter att det återigen hade brunnit på gården. Efter det omvandlades herrgården till att ta emot gäster, och sen dess har man bland annat arrangerat över 400 bröllop och tar emot konferensgäster och semestrande människor på löpande band.

Regional mat på tallriken

De erfarna kockarna som jobbar i Götala Herrgårds kök skapar fantastisk mat varje dag och serverar både hotellets gäster, konferensdeltagare som stannar över och lokala Skara-bor som kommer förbi för att slippa laga mat själva och istället njuta av grym mat i en mysig miljö. Restaurangen satsar på att försöka använda så mycket regionala produkter som möjligt och hämtar kött-, fågel- och fiskprodukter från närliggande gårdar och producenter. Dessutom följer menyn med i säsongens vändningar och uppdateras ständigt för att man ska kunna äta det som växer i naturen för tillfälligt. Då får man ett kök som jobbar både miljövänligt, smart och läckert.
Restaurangen serverar dagligen en grym frukostbuffé så att du som stannat över natten kan köra igång dagen på bästa sätt med allt från färskt bröd och saftiga juicer, till kokta ägg och en regnbåge av grönsaker. Det spelar ingen roll om man kommer på helgen eller en vardag, frukosten står framdukade med samma övertygelse varje dag.

Bra mat från regionen

Låt käket komma till dig

Förutom att skämma bort gäster med ett dukat frukostbord hela veckan, så kan köket på Götala Herrgård också hjälpa till med catering. Det vill säga, om du har bjudit hem folk på middag, men inte har tid att fixa mat till dem, kan du höra av dig till Götala och be dem slänga ihop en av sina läckra gourmetmenyer så att du kan imponera på dina gäster med dem.
Eller om det vankas fest och ni behöver mat till så många människor att det är orealistiskt att tro att man kan ordna fram trerätters åt dem alla i ett vanligt hemma kök. Ni bestämmer själva, i samråd med kockarna, vad som ska serveras – gourmetmat, husmanskost, buffé-style eller kanske ett gäng med heta soppor?
Götalas anställda och ansvariga för cateringen kan också ordna med tallrikar, glas, bestick och annat som den stora festen kräver. De kommer ut med maten till lokalen där festen äger rum och kan till och med ta med personal om ni skulle behöva serveringshjälp också. Minst beställning är för tio personer.

Anrika rum

Husets anrika historia märks i varje vrå och så även i hotelldelen. Rummen är eleganta och personliga och visst kan man se att det är en historisk plats, men samtidigt är bekvämligheterna moderna och uppdaterade så att man får ett trivsamt hotell där både konferensgäster, barnfamiljer, ensamresande affärsmän och lokalbor som bara vill ta en paus från vardagen är välkomna och kan må bra.

Inspirerande konferens på herrgården

I trakten kring Skara finns det få ställen som är lika populära för konferenser och möten som Götala Herrgård. Här har man naturen runt knuten om man skulle vilja hämta frisk luft och rensa huvudet efter en lång dag bakom mötesbordet. Miljön är lugn, men samtidigt stillsam, så att företag och föreningar som kommer på besök för att ta svåra diskussioner eller brainstorma över framtiden garanterat kommer att få mycket gjort på kort tid.
Konferenslokalerna ligger på andra våningen i huvudbyggnaden och det finns många olika att välja på så att ni absolut hittar något som passar era önskemål. Den största tar emot 70 personer i skolsalssittning och upp till 120 vid biosittning. Alla rummen är utrustade med moderniteter som whiteboard, stereo med 5.1 ljud, IT-kanon, OH-projektor för de som hellre kör old school och trådlöst, supersnabbt, bredband.
I konferenspaketen som Götala Herrgård erbjuder ingår alltid förmiddagskaffe, lunchbuffé med dryck till och eftermiddagskaffe. Resten lägger ni själva till i samråd med den erfarna personalen som är mycket serviceinriktade och vana att ta hand om större grupper.

Mötesplats - Glädje

Aktiviteter

När konferensens deltagare stängt av datorerna och är sugna på att hänga med varandra mer som civila människor än bara kollegor, är det dags att dra igång med aktiviteterna. Det ska med fördel vara något roligt som passar alla åldrar, och inte heller vara så fysiskt ansträngande att inte alla kan deltaga. När man är på Götala Herrgård har man en fantastisk anläggning för roliga aktiviteter bara tio minuter bort – Skara Sommarland. Här finns dels de ”vanliga” karusellerna på nöjesfältet och dels det enormt stora vattenlandet som man kan njuta av under de varmare månaderna. Men det är också möjligt att köra en klassisk femkamp på området, till exempel tillsammans med en egen värd. Då krävs det att ni är minst 10 personer och sen leds ni runt inne bland parkens spelattraktioner och testar allt mellan himmel och jord. Skjut, rulla, hoppa, sikta, ducka, klappa och knåda din väg till seger i femkampen. I priset per person ingår, förutom den privata värden som instruerar och peppar er, också inträde till Skara sommarland hela dagen och en smarrig fika som avnjuts tillsammans med kollegorna.

I nöd och lust

Med över 400 bröllop på nacken är Götala Herrgård något av en grand master när det kommer till bröllop. De sätter er som är blivande make och maka i fokus och ser till att skapa en dag som är perfekt och som ni sent kommer att glömma. Restaurangchefen framförallt har nära kontakt med brudparet och möter dem flera gånger för att gå igenom menyer och provsmaka allt som ska serveras under festen. Själva måltiderna brukar sällskapet inta i festsalen på ovanvåningen och sen fortsätter man ner på nedanvåningen för tårta och kaffe. Då slipper man sitta och vänta medan borden dukas bort och dansgolvet växer fram. Tårtan kan med fördel också avnjutas på den inglasade verandan. Tårta är för övrigt hembakad av restaurangens egen personal.
När gästerna anlänt och det roliga börjat, samarbetar herrgården fint med toastmastern så att middagen flyter på utan större avbrott. Andra detaljer som gör bröllopet lyckat är att det finns en hiss, en fast bar och en stor hygienavdelning där brudföljet kan göra sig i ordning.

Avslutningsvis

Det är ingen tvekan om saken, Götala Herrgård är verkligen det perfekta stället för företag som letar efter lokaler att hålla en kreativ och produktiv konferens och vanliga människor som vill åka bort och bara koppla av ett tag. Här finns inte bara spännande historia, ett buskul lekparadis och ett gäng bröllopsexperter, utan också vacker natur och frisk luft som skänker energi och livsglädje.