Det lilla samhället Vara i Västergötlands center är en stillsam tätort med cirka 4000 invånare. Vara var med och satte Sverige på kartan inom havreexport på 1800-talet. Med hjälp av en exportfirma i Uddevalla såldes stora mängder havre från Vara till bland annat Storbritannien. Tack vare den stadiga strömmen av sädeslag från Varaslätten, blev det tidigt intressant att bygga järnväg genom samhället för att snabbare få ut varorna. Järnvägen kallades sen för ”havrebanan”, fram till att USA tog över som ledande havreexportör och Vara gick över till att använda spannmålet som djurfoder.
Trots att havren inte tagit Vara till berömmelse och storhet och samhället inte är så stort så satsar man stort på kultur och idrott för att hålla igång både lokalbefolkningen och besökare. Biografen visar storfilmer och independent-filmer om vartannat. Vara Konserthus får ofta besök av artister från alla genrer. Här kan du se allt från komiker och dansgrupper till dansband och rappare.
Du som funderar på ett lugnt ställe för ditt möte, där ni som konferensdeltagare kan koppla av och verkligen koncentrera er på det som måste göras, har stora möjligheter att hitta rätt i Vara.

Konferens Vara  - Mötesbranschen

Golf på konferensen i Vara

Det är populärt att varva möten och diskussioner på konferensen med lite mer fysiska aktiviteter. En utmanande och populär sådan är golf.
Mitt på Varaslätten ligger Vara-Bjertorp GK vars bana invigdes 1990. Banan är en välskött sådan, omringad av både park och skog. Den är lätt att gå runt och passar därför många olika sorters människor. Banan har dessutom hamnat på Golf Digests lista över bästa golfbanorna 2010. I klubbhuset hittar du en härlig restaurang som serverar både dagens lunch och à la carte. Inom gångavstånd ligger Bjertorp slott där ni skulle kunna övernatta. Bjertorp slott erbjuder också ett smidigt golfpaket för dig som är riktigt biten, då ingår övernattning, golfrunda och mat. De har också ett lite mer annorlunda paket som de kallar Gourmet golfskola på Bjertorp slott. Då stannar man en långhelg, förbättrar sin golf under dagarna tillsammans med en professionell golfspelare och njuter av riktigt avancerad matkonst i pauserna. Bland annat ingår en sexrättersmiddag och en fyrarättersmiddag på slottet.

Romantisk weekend i Vara

Vara är det perfekta stället för en romantisk get-away. Hit kan du och din älskade rymma när ni känner för att komma undan stressen och pressen och bara koppla av. Hur ni sen väljer att komma ner i varv är upp till er, men troligtvis ingår väl en del god mat, kanske något glas vin och en skön hotellsäng i den installationen?
Det bästa är att det inte behöver kosta skjortan att spendera en härlig helg i Vara. Till exempel finns det flera små, personliga bed and breakfasts som tar emot gäster året om. Luftslottet till exempel är ett litet, mysigt hotell för den som inte är höjdrädd. Här sover ni nämligen i rum som är placerade sju meter ovanför marken på stolpar. Med en underbar utsikt över slättlandskapet kan man koppla av och glömma det som händer på marken.
För god mat rekommenderar lokalbefolkningen bland annat Vara Konserthus’ Restaurang Legato där standarden är hög och smakerna oförglömliga. Dessutom kan ni naturligtvis enkelt kombinera ett besök där med underhållningen från scenen.
SPA och hälsa i Vara
Inget får själen att koppla av så mycket som att vara ute i naturen. Och det finns det gott om i Vara. Vare sig du vill bada, vandra, cykla eller rida, det finns goda möjligheter för dem alla. Vara kommun har flera olika vandringsleder som passar de flesta konditionsnivåer och kilometer-önskningar.
Skulle du ha turen att besöka Vara på sommaren rekommenderas verkligen ett besök på Jämnesjöns badplats i Vedum. Det är en vacker liten sjö, mitt i skogen, med bryggor för bad och en vandringsled runt hela sjön. Dessutom finns grillplatser och bastu.
Om du föredrar att satsa mer på det yttre välbefinnandet finns Beautybox By PN som är en liten skönhetssalong på torget i Vara. Här kan du få ljuvliga ansiktsbehandlingar, färga brynen eller ta en bodyscrub.

Konferensbokning i Vara

om ditt företag eller förening är intresserad av att hålla ert möte eller konferens i Vara är det absolut lättast att ta hjälp av internet och en väloljad sökmotor för att göra lite research. När ni sen har bestämt vilken anläggning ni tror passar er grupp och era behov bäst, är det smidigast att kontakta denna direkt. Per telefon går det kanske snabbast och du har fördelen att direkt få reda på priser och tillgänglighet, men många föredrar ändå email då man har alla diskussioner i skriven form direkt. Det är upp till dig, helt enkelt.

Konferensanläggningar i Vara
Nedan följer några förslag på konferensanläggningar som har både sängplatser och möjlighet att ta emot grupper.

PA-Bowling & Konferens
Skolgatan 22
534 31 VARA
Tel: 070-6712232
www.pa-bowling.se

Mitt i Vara hittar du ett lite annorlunda alternativ för en mer lekfull konferens. PA-Bowling & Konferens erbjuder välarrangerade konferens för både stora och små grupper. Här kan ni bowla i pauserna från möten och diskussioner. Dessutom har de restaurang och fullständiga rättigheter.

Hotell Grepen
Olovsgatan 2
534 30 VARA
Tel: 051233170
www.hotellgrepen.se
Hotell Grepen ligger mitt i Vara, precis bredvid centralstationen. Här kan du och ditt företag hyra lokaler för dagen eller längre, beroende på vad just er konferens kräver. Hotellet har plats för 48 gäster och dessutom finns det en relaxavdelning med jacuzzi, bastu och solarium.

Jultorp Ranch
Larv Jultorp 4
534 62 LARV
Tel: 0512-48131
www.jultorpranch.se

Tjugo minuter utanför Vara ligger Jultorp Ranch där hästarna står uppradade och väntar på dig och dina kollegor. Här kan ni hålla konferens i ranchmiljö. Mötena går av stapeln i proffsiga lokaler med alla förnödenheter och när ni behöver omväxling kan ni bland annat lära er kasta lasso eller träna linedance.

Lumber & Karle
Götaplatsen 1
535 30 KVÄNUM
Tel: 0512-709 00
www.lumberkarle.se

Utanför Vara ligger denna pärla där ni får hotell, restaurang, konferens och härliga aktiviteter, som bowling, whiskeyprovningar eller SPA-dag, under samma tak. De har flera olika konferenslokaler och kan ta emot upp till 100 personer.