Under morgonen avgörs dagens produktivitet och utkomst. Den som får en dålig start och ”vaknar på fel sida” kan hämmas i produktivitet och helt gå miste om intressanta sociala möten och nya möjligheter. Helt enkelt för att humöret är i botten. Andra faktorer som väger in i hur dagen utkristalliserar sig handlar om näring och fysisk aktivitet. Utan energi och bra syresättning kommer varken huvud eller kropp att prestera.

Vissa ovanor hämmar din kreativitet och samtidigt är just dessa ovanor bland de vanligaste! För att få en bra start på dagen och öka förutsättningarna att nå dina uppsatta mål, kan du gå igenom listan och hitta vanor att förändra. Kanske finns det en hel del beteenden att göra upp med för att bokstavligt talat över natt må bättre, öka din kreativitet, ditt humör, förbättra arbetsmiljö och bygga nätverk?

1, Snoozeknappen

snoozeDet är inte alltid man per automatik vaknar i tid. Här i Sverige håller vintermörkret i sig under stora delar av året och gör det svårt att komma upp om man inte har ställt en väckarklocka. Att ryckas upp ur drömmarna av ett högljutt oväsen är sällan en harmonisk upplevelse. Det är förövrigt inte tanken med en väckarklocka. Den skall få dig att gå upp!

Att välja en högljutt alarm som man garanterat vaknar av, kan ibland kännas som en bra idé. Samtidigt kan ett hysteriskt alarm väcka irritation och bidra till ett dåligt morgonhumör. Snooze knappen är nära till hands för att få vila ytterligare några minuter, men efter ett par tryck på denna knapp har man utsatt sig för samma jobbiga upplevelse flera gånger om. Detta är inte någonting som bidrar till en skön uppvakningsstund och en bra start på dagen!

Testa att gå ut ur sovrummet så fort du vaknar. De jobbiga stegen bort från sängen kan snabbt lägga en grund för en bra dag.

2, Stresshantering

När du går upp från sängen har du gott om tid på dig att sakta vakna och njuta av dagen.. Inte? – Då är du som flertalet människor som försöker springa ifrån klockan för att hinna.

Under stress hinner hjärnan inte bearbeta allting som händer och det är vanligt att glömma saker eller att tappa föremål. En morgon som börjar med glömda bilnycklar, utspillt kaffe och en tandkrämsfläck i mungipan, är sällan receptet för en bra dag.

Försök att gå till sängs en stund tidigare och se till att du har tid till att vakna när du gått upp. Det kan förändra hela dagen!

3, Frukost

frukostOm man har bråttom och inte hinner med alla morgonsysslor, är frukosten ofta det som bortprioriteras. För åtskilliga yrkesverksamma har frukosten helt tagits bort från morgonrutinen vilket påverkar allt ifrån kreativitet till humör.

Efter en natts vila är kroppen i stort behov av näring för att slå om från sömn till aktivitet! Kolhydrater och protein finns i en uppsjö livsmedel och en bra frukost kan hinnas med på en kvart! Det finns korrelation mellan att avstå frukost och att öka i fettvikt. Att träna innan frukost är däremot utmärkt och kan bidra till sundare kroppssammansättning, förutsatt att man inte glömmer maten efter träningen.

Om du ofta har bråttom och inte hinner äta om morgonen, kan du förbereda frukosten kvällen innan. En bra frukost och kaffe/té kommer att förbättra hela dagens resultat!

4, Uppvärmning

Att springa från sängen till jobbet är kanske nödvändigt vissa dagar, men du vinner på att värma upp en stund innan du går hemifrån. Det finns åtskilliga argument för att träna eller meditera innan arbetet börjar för dagen. Åtskilliga studier indikerar att detta förbättrar såväl prestation som fokus. Har du inte tid att promenera eller gå till ett gym före jobbet, kan 10 minuters tyst meditation eller avslappning vara bra.

Genom att hitta balans och förbereda dig inför dagen, minskar stressnivåerna och du kan fokusera och genomföra vad som krävs.

Ha en bra dag!

När du vill förändra någonting i tillvaron, eller har arbetstoppar som känns enormt jobbiga, är det viktigt med bra vanor. Att förändra morgonens upplägg kan på en natt göra stor skillnad som du märker av direkt!

Vad har du för ovanor eller vanor som påverkar din dag?