Ibland får jag frågan om det går att gå en snabbvariant av min utbildning i att träna självkänslan dvs. personligt ledarskap. Självkänsla är själens kondition och som med all annan konditionsträning så finns det inga genvägar. Man måste ta sig till ett gym och träna med de verktyg man får till sig och inte bara sitta och läsa självhjälpsböcker utan att göra något. Hur många tror ni det är som läser en bok om styrketräning och tror att man får större muskler av det? Oavsett om man går min utbildning eller någon annans, är det hårt arbete som gäller. Annars kommer man sitta kvar och ha synpunkter som: Det är lättare sagt än gjort eller t.o.m. det är inte lönt.

För mig har det blivit lika uppenbart att träna själens kondition som kroppens kondition. Tankens kraft och mental träning har anammats på olika sätt men för mig handlar det om att precis som den fysiska konditionen så måste vi träna själens kondition. Många tränar fysiskt för att bli bra på självförsvar medans andra tränar själens kondition för att bli bättre på själförsvar. Vi lever alla i direktsändning och en sak är säker nämligen att livet drabbar oss alla då och då. Ifall själens kondition då inte är i form så kommer vi att påverkas mycket hårdare än om vi hade haft ett gott själförsvar.

Att träna själens kondition är för mig som sagt att träna min självkänsla. Först och främst att bli medveten om min befintliga självkänsla och sedan utifrån det träna upp den ytterligare. Efter att ha gjort det på olika sätt och med olika verktyg under flera år, så är jag idag fullt övertygad om att det för mig har inneburit minst lika många fördelar som att träna min fysiska kondition. Tidigare gick jag ständigt omkring och gjorde saker för att andra skulle kunna bekräfta mig. Idag är jag fortfarande glad för andras bekräftelse, men den stora skillnaden är att jag numera är bra på att bekräfta mig själv, vilket är en bra egenskap att ha med sig. Vi tolkar in så mycket onödigt i andras beteende, som oftast inte stämmer ändå.

Torkild SköldJag har även insett att jag är bra precis som jag är med alla mina styrkor och tillkortakommande. Jag är tryggare i mig själv och det speglas i sin tur på min omgivning såsom familj, vänner och arbetskollegor. På 80-talet trodde jag att det skulle bli krig i Sverige och valde att under tio års tid arbeta som yrkesofficer. I början var jag inte mycket äldre än de värnpliktiga som jag skulle leda och utbilda. Mina överordnade gav mig då ett tips som jag trodde var bra och följde i många år nämligen: En säker attityd döljer oceaner av osäkerhet.

Jag levde med den devisen i många år, även långt efter det att jag hade slutat från försvaret. Det var först när jag började träna min självkänsla som jag förstod vad tipset betydde, nämligen att om du har ett säkert självförtroende så döljer du oceaner av låg självkänsla. Idag när jag har tränat upp min självkänsla vilket jag för övrigt gör varje dag för att upprätthålla den, kondition är en färskvara och jag vill vara färsk, så behöver jag inte längre ett konstlat självförtroende. För när självkänslan är bra så blir den också mitt självförtroende och då har vi ett starkare personligt ledarskap.

När vi har en vältränad självkänsla så har vi inte längre lika stort behov av att jämföra oss med andra. De andra är dessutom väldigt många. Vi kan alla göra fel men vi är aldrig fel. Vi är bra precis som den vi är. Du med. Lev för allt vad du är värd. Läs mer om Torkild Sköld