Johan Svensson har gjort en enorm resa in i mötessverige och ändrat spelplanenen längs vägen. Åtskilligt har hänt sedan Johan tillverkade mattor på Kasthalls Ateljé och startade företagets showroom i Göteborg. Ett uppdrag som blev hans språngbräda in i hotellvärlden. Vid årsskiftet 2013/14 köpte Johan Svensson Blue Hotel på Lidingö av hotellkungen Ejnar Söder och har innan dess suttit som VD för Svenska Möten, Aronsborg och Clarion Hotel Arlanda.

Allt annat än förutsägbart

Efter 6 år inom mattillverkning, startade Johan Svensson tre kollektioner utomlands för Kasthalls Ateljé och fick sitt första chefsuppdrag som produktionsledare i företaget. Efter ett kortare avbrott öppnade han deras showroom i Göteborg och därifrån har karriären gått snabbt framåt.

”Den korta versionen av den långa historien är att jag gjorde mattor. Efter ett tag började jag jobba med marknadsföringen och blev ansvarig för bearbetningen av svenska hotell. Jag kom då till Svenska Kursgårdars styrelse med ett avtalsförslag och erbjöds en ingång till en ny bransch.”

VD för Svenska Möten

Tiden som sälj- och marknadsansvarig för Svenska Kursgårdar mynnade ut i att han erbjöds rollen som VD för organisationen. Strax efter att ha axlat VD rollen påbörjade Johan en stor omorganisation av Svenska Kursgårdar. Resultatet är det som nu heter Svenska Möten. I dagsläget Sveriges mest välkända boknings- och medlemsföretag inom hotell- och mötesindustrin.

Aronsborg och Clarion Arlanda

Under tiden hos Svenska möten fick Johan god inblick i hotellmarknaden och stor kunskap om de olika aktörerna i branschen. När han efter 6 år blev kontaktad av styrelsen för Aronsborg och tillfrågad om han ville ta över som VD för anläggningen tvekade han inte en sekund. Man hade en bra stomme i organisationen och på flera områden fantastiska nyckeltal, men det saknades både lönsamhet, energi, förnyelse och en själ. När jag fick frågan från styrelsen kände jag direkt att detta var något för mig.”

Uppdraget på Aronsborg innebar början på en 8 år lång resa med den Norske Hotellmogulen Petter Stordalen. Johans position som VD för Aronsborg avlöstes med samma roll på Clarion Hotel Arlanda som skulle öppnas inom kort. Johan var dock redan vid tillträde inställd på att i framtiden öppna någonting eget. ”Redan innan jag tackade ja till Clarion Arlanda hade jag flaggat att jag ville vidare och öppna ett eget hotell men först ville jag öppna Clarion Arlanda.”

Hotellköp

De hotell som Johan var intresserad av att köpa fanns i Stockholmsområdet och var i storleksordning omkring 80-200 rum. Första förvärvet för Johan med kompanjon resulterade dock inte i öppning. Under resan kom ett anbud de inte kunde säga nej till och hotellet såldes innan öppning. Blue Hotel på Lidingö kom istället i blickfånget. Johan fick möjlighet att ta över verksamheten efter Ejnar Söder och hade fastnat för Blue redan 12 år tidigare så när tillfället kom var det inget att vänta på. I början av 2014 skrevs kontrakt och Blue har under Johans ledning utvecklats stort. I mars 2015 invigs den nya SPA avdelningen som är ett av två nya affärsområden. Förutom SPA kommer Outdoor-aktiviteter få större utrymme och bidra till bättre energi och effektivare möten!

Från Clarion till Blue

Att gå från en jätteanläggning med omsättning närmare en kvarts miljard, till en mellanstor konferensanläggning utanför stan är ett steg mellan världar. Enligt Johan själv det största klivet i hans karriär. ”Det var en resa från att vara helt operativ in i ägarrollen och att jobba via styrelsearbete. Från affärsresenärer och kongresser till konferens och privatmarknad.”

Framtiden handlar till stor del om Blue Hotel och om utveckling av verksamheten. Parallellt med detta kommer hotellbeståndet öka kontinuerligt. En ny hotellfastighet är nu uppe för kontraktsskrivning samt ombyggnation och med en öppning planerad hösten 2016. Tanken är att växa med förvärv om ett hotell varje år till ett bestånd om 5 till 10 hotell.

Johan Svensson kommer att dela med sig av erfarenheter och insikter från mötessverige via mötesbranschen.se