När Forbes nyligen presenterade sin årliga ranking över världens mäktigaste kvinnor, såg 2016 års toppskikt ut enligt följande:

#1 Angela Merkel
Förstaplatsen på listan innehas av Tysklands 62-årige förbundskansler. I Egenskap av den Europeiska Unionens starke man (kvinna), har hon under sina år vid makten lotsat såväl den egna nationen som EU genom tuffa tider med ekonomiska och politiska utmaningar.

#2 Hillary Clinton
Hillary Clinton är det demokratiska partiets presidentkandidat och favoriten att, som första kvinna, bli näste president i världens mäktigaste land. Skulle hon vinna presidentvalet, har hon goda möjligheter att avancera till listans förstaplats.

#3 Janet Yellen
Som förste kvinna någonsin valdes Janet Yellen 2014 till ordförande för USA:s centralbank. Hon sitter vid rodret för världens största ekonomi, och har med framgång styrt den i rätt riktning.

#4 Melinda Gates
Melinda Gates är den ledande kraften inom filantropi och global utveckling. Genom den stiftelse hon startat tillsammans med sin make Bill, har hon satsat mångmiljardbelopp i olika utvecklingsprojekt, i synnerhet via investeringar i kvinnor och flickor världen över.

#5 Mary Barra
Som VD för General Motors har Mary Barra lyckats vända GM:s negativa trend och biljätten visar numera positiva siffror.

#6 Christine Lagarde
Christine Lagarde är direktör för Internationella valutafonden (IMF). Som en belöning för sitt fina arbete i finanskrisens efterdyningar, blev hon nyligen återvald för ännu en femårsperiod.

#7 Sheryl Sandberg
Som operativ chef för Facebook har Sheryl Sandberg sedan 2008 bidragit till att öka intäkterna med smått ofattbara 6 600(!)%, från 272 miljoner dollar till knappt 17,93 miljarder dollar.

#8 Susan Wojcicki
Susan Wojcicki är VD för YouTube – ett företag hon 2006 bad sina chefer på Google köpa. Videoplattformens värde har sedan dess ökat från 1,65 miljarder dollar till 70 miljarder dollar.

#9 Meg Whitman
Hewlett Packard Enterprises VD Meg Whitman leder framgångsrikt detta företag som årligen säljer servrar, mjukvara med mera till företagskunder för 52 miljarder kronor. Hon har själv skapat sig en förmögenhet på 2,1 miljarder dollar, bland annat genom en lyckosam karriär hos eBay.

#10 Ana Patricia Botin
Som styrelseordförande för Spaniens största bank och den bankkoncern i vilken denna ingår, har hon bland annat introducerat en snabb bitcoinbaserad överföringslösning och andra innovativa betallösningar.

#11 Ginni Rometty
Ginni Rometty är VD för IBM och leder företagets stora satsning på kognitiv databehandling (hårdvara och mjukvara som har ett intellekt som påminner om människans, snarare än osjälvständigt behandlar programkod).

#12 Park Geun-hye
Sydkoreas president har uppsikt över världens 14:e största ekonomi och har en kompromisslös hållning mot Nordkoreas kärnvapentester. Hon leder numera en minoritetsregering och den politiska himlen är inte fri från orosmoln, som exempelvis landets försvagade ekonomi.

#13 Michelle Obama
Presidentfrun Michelle Obama har tappat tre placeringar på listan från förra året och kommer förmodligen att tappa ytterligare placeringar framöver, i och med tillträdandet av en ny president. Hennes största bedrift är att ha fått igenom en föreskrift som tvingar matproducenter att deklarera tillsatt socker på produkternas innehållsförteckning.

#14 Indra Nooyi
PepsiCos VD Indra Nooyi har hon breddat läskedryckstillverkarens portfölj med mer hälsosamma produkter, som nu står för över en fjärdedel av försäljningen.

#15 Angela Ahrendts
Angela Ahrendts är vice VD för Apples detaljhandel och onlinebutiker. Hon har ansvar för 478 högpresterande fysiska butiker.

#16 Abigail Johnson
Kapitalförvaltaren Fidelitys VD är god för 14,9 miljarder dollar och styr USA:s näst största fondbolag, med tillgångar på över 2 biljoner dollar.

#17 Tsai Ing-wen
Taiwans president har tack vare sin kampanj för självständighet från Kina letat sig in på denna lista.

#18 Michelle Bachelet
Chiles president regerar landet med en av Sydamerikas mest blomstrande ekonomier.

#19 Federica Mogherini
Frederica Mogherini är EU:s höga representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik. Hon representerar unionens 500 miljoner invånare i heta politiska frågor.

#20 Safra Catz
Som en av Oracles VD:ar är Safra Catz en av världens högst avlönade chefer, med en årsinkomst på 53,2 miljoner dollar.