På konferens vid hjolmigt vatten

Till trästaden Hjo vid Vätterns strand kommer de som vill promenera på kullerstensgatorna, åka en tur med ångbåten eller ta sig ett dopp i sjön. Hit kommer också människor som vill uppleva servicen och känslan på vackra Hotel Bellevue, med utsikt över fyren, småbåtshamnen och Vätterns vatten. Här står gästen i fokus dygnet runt, oavsett om hen kommit för att konferera med företaget eller för att ta en paus från vardagen.

Hjolmiga trähus?

Tätorten Hjo ligger i Västergötland och här bor cirka 6000 människor. Det är många som försökt reda ut vart namnet Hjo härstammar ifrån. En populär historia är att det kommer från en munk som en gång i tiden blev överraskad av ett väldigt oväder när han satt i en båt på Vättern. Stormen kastade upp honom på stranden då han utropade de latinska orden Hic jacet otium, som betyder här vilar friden. Tar man varje bokstav i de latinska orden får man fram ordet Hjo.
Mer troligt är det dock, hur tråkigt det än må låta, att det vattnet i Vättern blev grumligt där Hjoåns mynning var och man sa då att det blev hjolmigt. Hjo är helt enkelt en förkortning av detta ord.
Oavsett vart namnet kommer ifrån så är Hjo en trevlig liten västgötsk stad, som är hyfsat välbesökt varje år, trots sin blygsamma storlek. Hjo är en så kallad trästad, vilket betyder att de flesta byggnaderna i centrum består av trähus. Oftast är dessa hus från före sekelskiftet 1800 och har normalt bara en eller två våningar. Dessa bidrar till en romantiskt pittoresk stadsbild som både besökare och lokalbor uppskattar.

Från liten by till trähusstad

Hjo har alltid dragit nytta av sitt läge vid Vättern och var Västergötlands hamnplats. Den stod på så vis i förbindelse med både Vadstena, som ligger österut från Hjo sett och var en viktig stad under sena medeltiden, och Hästholmen. Vadstena kloster hade till och med sitt egna hamnmagasin och en egen gård i Hjo. I själva Hjo fanns bara en stadskyrka och ett härbärge som tog emot resande, i övrigt fanns det inga kyrkliga inrättningar.
Man tror att Hjo officiellt blev en stad i början av 1400-talet, men man vet inte säkert. Det första bevarade tecknet på att Hjo var en stad finns i en skattebok från Erik av Pommern från 1413. Man har tagit fasta på den anteckningen och firade till exempel 600 års jubileum 2013.
Hjo fick en liten boost när man byggde Göta kanal under 1800-talet. Den nya hamnen var klar att användas 1874 och då räknades hamnen i Hjo som den bästa av alla Vätterns hamnar. I slutet av 1800-talet byggdes en badanstalt som drog till sig förmögna människor från hela regionen som kom med sina pengar och hjälpte Hjo att fortsätta växa.
De vackra trähusområdena i stadens centrum har bevarats och tagits väl hand om genom åren och bland annat lett till att Hjo har vunnit både priser och besökare.

Kultur på tur

För att få koll på Hjos kulturella utbud passar det ypperligt att börja sitt besök i trästaden med en guidad tur genom orten och dess historia. Då startar man på turistbyrån mitt i stan och går sen på en trevlig stadsvandring tillsammans med en engagerad och duktig guide. I liten, översiktlig grupp promenerar ni sen genom trästaden, får höra anekdoter och historier som roar och informerar er om allt som har med Hjo att göra. Till exempel får ni veta allt ni behöver om trähusen som är så utmärkande för Hjo, om Ester Ericsson som grundade Svenskt Tenn och mycket, mycket mer. Längs kullerstensgator och gröna trädgårdar går turen som sen slutar där den började, på turistbyrån.
Något annat som kulturintresserade inte får missa under sin visit i Hjo är kulturkvarteret Pedagogien. Här kan man gratis besöka en mängd kreativa och spännande platser. Det finns bland annat en caféhörna och ett tidningsrum, en skapande verkstad där stora och små får utlopp för sin fantasi. Hela tiden skiftar utställningarna som man kan besöka i samma lokaler. Det kan vara allt från fotografer och skulpturer, till tavlor eller andra konstverk. Här finns också en biograf och ett bibliotek, samt besöksdatorer som man kan låna för internettillgång om man inte har med sig sin egen och använder det kostnadsfria nätet.
Det är också här som turistbyrån ligger, vilket kan vara praktiskt inför nästa steg av er Hjo-utflykt. Kulturkvarteret är helt enkelt en samlingsplats för en mängd kultur, enkel att ta sig till och enkel att ta till sig.

Cykla, åk båt eller använd apostlahästarna

Efter att du utforskat trästadens kulturella sida är det dags att ta sig an en mer aktiv inställning till turistandet i Hjo. Man kan till exempel hyra cyklar vid turistbyrån och för en liten slant ta sig runt på egen hand på två hjul. Ett trevligt sätt att bli lite snabbare och samtidigt få en känsla för ortens natur och små mysiga kullerstensgator.
S/S Trafik är en av landets finaste ångbåtar; hon byggdes 1892 och går fortfarande som på blankt vatten. På sommaren gör Trafik turer till bland annat Visingsö. Du kan också hänga med på en av de populära jazzkryssningarna då den medryckade musiken tar över ångbåten och dess passagerare. 2013 utsågs S/S Trafik till årets arbetslivsmuseum för det arbete som båten och det frivilliga sällskap, som restaurerade henne och tar hand om henne, gör med att föra ut kunskapen om hur man färdades och transporterade gods för hundra år sen.
Den som hellre vill sträcka på benen kan till exempel testa pilgrimsled Skaraborg, en väg som pilgrimerna vandrade på medeltiden och som fortfarande skänker frid till de som färdas längs leden. Det ligger många fina sevärdheter längs med vandringslederna i Skaraborg och många har dessutom en doft av medeltiden. Spana till exempel in klosterruinerna i Gudhem och Varnhem, relieferna i Forshem och domkyrkan i Skara.

Hotel Bellevue

Mitt i Hjos tjusiga stadspark har ett hotell fått bästa platsen. Här ligger Hotel Bellevue med utsikt över småbåtshamnen och Vätterns glittrande blå vatten. Dessutom kan man se både den spännande gamla fyren härifrån eller varför inte undersöka hotellets egen arkitektur, som verkligen sticker ut från mängden. Även läget mellan Stockholm och Göteborg är en stor fördel för Hjo och Hotel Bellevue, det är enkelt att ta sig hit och härligt att hänga här.

Hotell Bellevue - Hotellrum

Lunch, konferens, fest och massa mat

Även hotellets restaurang har samma fantastiska utsikt som många av rummen. Här kan du sitta ner och njuta av grym mat samtidigt som du spanar ut över Vättern. Det får plats upp till 250 personer i huvudrestaurangen.
För er som kommer på konferens kan Hotel Bellevues restaurang också spela en viktig roll i ekvationen. Alla som jobbar i köket är kunniga och flexibla och ger er gärna förslag på olika måltider och bufféteman som man skulle kunna utfodra hungriga mötesdeltagare med. Som en kul grej kan ni också boka in en date med kocken och hjälpa hen att laga maten som sen hamnar på era tallrikar. Det blir ett kul sätt att lära sig något om matlagning, samtidigt som ni får en smarrig måltid på köpet.
Kommer ni för att fira ett bröllop, en födelsedag eller en annan festlig tillställning är restaurangen också rätt ställe att vända sig till. Förutom den stora huvuddelen finns det också en mindre, med plats för cirka 70 personer, som man kan hyra för privata event som kräver lite mer intim stämning.

Konferera mera på Hotel Bellevue

Med hjälp av Hotel Bellevues duktiga personal arrangerar ni som förening eller företag enkelt en lyckad konferens. På anläggningen i Hjo finns 8 olika lokaler som kan användas för olika saker. Den största av dem rymmer 270 sittande människor och är utformad som en biosal. Dessutom finns det en 200 kvadratmeter stor yta som är perfekt för utställningar, mindre mässor och liknande. Hotellet har en hörsal för 120 personer, ett konferensrum för 70 personer, ett konferensrum för 50 personer och tre så kallade styrelserum för upp till 20 personer. Det är helt enkelt garanterat att ni hittar en lokal som passar era förutsättningar ultimat. Alla rummen är utrustade med den teknik som krävs för ett modernt möte.
De flesta mötessugna företag väljer ett av paketen som finns, men dessa är bara en grund och personalen hjälper gärna till att inkorporera era önskemål och behov i dealen, så att alla blir nöjda. Det som alltid ingår är övernattning i dubbelrum, förmiddagskaffe, lunch med salladsbuffé och dryck, eftermiddagskaffe, tvårättersmiddag plus smaskig frukostbuffé för att starta dagen på bästa sätt.

Aktivera lagkänslan

Förutom tekniskt välutrustade lokaler och läcker mat, erbjuds konferensgäster som kommer till Hotel Bellevue en uppsjö av olika aktiviteter. Forskning visar att den mänskliga hjärnan bara kan ta in en viss mängd information per dag, alltså finns det ingen mening med att spendera all vaken tid under en konferens i möteslokalen. Dessutom är det bra för lagkänslan bland arbetskollegorna om ni försöker att göra något roligt också, som inte har med prestation eller siffror att göra. Hotel Bellevue hjälper er att fixa allt från matlagning med kocken i restaurangen, flytbåt på Vättern, heta bastubad, golfrundor på proffsiga banor eller coola safariaktiviteter.
För riktigt avancerade och välplanerad aktiviteter brukar hotellet samarbeta med Urkraft, ett kompetensutvecklingsföretag som bland annat jobbar med att hjälpa företag och organisationer fixa teambuilding-aktiviteter. De håller till på berget Billingen för det mesta, men kan även ta sig över hela Sverige för att engagera konferensdeltagare till roliga grejer. I repertoaren ingår till exempel femkamp, dollarjakt, bumper ball, human table football, fyrhjulingskörning och samarbetsbana.

Spana in spaet

Bara en kort promenad från Hotel Bellevue ligger ett mysigt spa som kan ta emot stressade människor som behöver koppla bort vardagen en stund. Det finns flera möjligheter för besökare till Hjo som vill skämma bort sig själv lite extra. Om det handlar om ett svettigt träningspass som gör dig så där härligt utpumpad och endorfinfylld, eller en stund på ett spa som fokuserar på en lugnare form av hälsa.

För att göra allt enklare för er som hotellgäster, erbjuds ni ett färdigt spapaket som heter ”I love Hjo”. Kuren kör igång med ett fotbad för att ni ska komma i rätt stämning, samtidigt som ni serveras te och choklad. Efter det följer en massage med heta stenar som gör underverk för slitna muskler, en ansiktsrengöring med peeling, massage för ansiktet och till sist en välgörande kräm som skyddar och vårdar. Medan masken sitter på blir händerna masserade. Efter detta maraton med wellness kan man fortsätta hänga i relaxen där man serveras te och frukt. I spapaketet från Hotel Bellevue ingår även övernattning på hotellet, deras läckra frukostbuffé och en tvårättersmiddag på kvällen. Så kan du lämna Hjo lite snyggare och med massor av energi.

Spa och avkoppling hotell Bellevue

Svinga klubban på golfbanan

Det centrala läget precis vid Vätterns strand gör det tyvärr omöjligt för Hotel Bellevue att ha en golfbana runt knuten. Istället får man den vackra utsikten och närheten till alla bekvämligheter i tätorten. Golfsugna behöver dock inte misströsta. Hotellet har satt ihop några paket för er så att ni får svinga klubban några gånger, även på er tripp till Hjo. Strax utanför orten ligger nämligen Hökensås golfbana, som även den har grym utsikt över Sveriges näst största sjö. På golfbanan finns det tre stycken olika rundor man kan köra, var och en har nio hål. Alla tre börjar och slutar vid klubbhuset, för enkelhetens skull. Här finns också en restaurang för de som vill fylla magen efter en lyckad runda och golfbilar att hyra om ni föredrar att ta er runt på det sättet.
I golfpaketen från Hotel Bellevue ingår både övernattningen i deras lyxigt sköna sängar, frukostbuffé, tvårättersmiddag och greenfee till Hökensås.

Sammanfattningsvis

En konferens på Hjos bäst belägna gästinkvartering Hotel Bellevue blir garanterat en lyckad tillställning med hjälp av personalens inställning till service, den goda maten, alla spännande aktiviteter och inte minst moderna konferensrum som gör det enkelt för företag att få saker gjorda. Kom till Hjo om ni vill uppleva det lilla extra i naturväg och samtidigt njuta av lugnet och bekvämligheterna.