Mötesplatsen Skövde

Skövde och pärlan Karstorps säteri är det perfekta stället för konferensgäster, besökare från när och fjärran samt lokalbor som vill uppleva service på högsta nivå. Här finns vacker västgötsk natur, äventyrsbad, spännande museer, lokalproducerad mat och en inspirerande miljö som skapar produktiva möten med en twist.

Staden med bekanta ansikten

I Västergötland ligger ”Sveriges nya mötesplats” som Skövde har valt att använda som sin slogan. Orten har cirka 35 000 invånare och räknas som vårt lands 32:a största stad. Härifrån kommer bland annat stora namn som komikern Robert Gustafsson, sångerskan Jessica Andersson, programledaren i TV och radio, Lotta Bromé och längdskidåkaren Marcus Hellner som bland annat har vunnit två OS-guld. Det är mycket tack vare Skövdes rika utbud av sportklubbar och föreningar som man har lyckats fostra så många framgångsrika idrottskvinnor och -män. Det finns till exempel hela tre olika handbollsklubbar.
Förutom en hel lista med kända ansikten, sportprofiler och andra, från orten, kan Skövde stoltsera med en lång och spännande historia, samt massor av härlig natur och ett rikt kulturellt liv för alla åldrar. Eller vad sägs om ett kulturhus med bibliotek, konsthall och bio, ett garnisonmuseum, en stor musikarena och en årlig matfestival?

Först kom pilgrimerna, sist kom militärerna

Redan på 1100-talet sattes Skövde på kartan då en kvinna, som senare blev helgonförklarad, dog när hon skulle gå på kyrkoinvigning. Sankta Elin, som hon kom att heta, lockade i flera hundra år massor av folk till det lilla samhället vid Hornborgarsjön, och pilgrimerna som kom bidrog till stadens blomstrande ekonomi och tillväxt. När man sen under 1500-talet allt mer gick över till den lutherska läran och beslöt sig för att gå bort från dyrkan av klenoder och reliker, slutade de religiösa besökarna komma till Skövde och man upplevde lite av en recession.
1520 blev det ännu sämre för då kom danskarna, på order av Kristian II, på besök och brände ner staden på sitt tredje krigståg genom Sverige. Tillsammans med Skövde brände de ner Falköping, Skara och Ulricehamn. Man har hittat relativt säkra siffror över hur många som bodde i Skövde på 1600-talet och kan peka på en lista som förklarar att staden hade en mantalslängd på 134 personer, varav ”10 stycken inhyses” och 13 stycken är ”63-åringar”, alltså pensionärer.
Under 1700-talet började antalet invånare öka, mycket tack vare alla krigsfångar som Karl XII:s krigshärar hade samlat på sig. Det var en brokig blandning av tyskar, danskar, norrmän och polacker som tämligen ofrivilligt fick flytta till Sverige. 1858 började befolkning öka snabbare, för då kom järnvägen till staden. Man startade en tidning, öppnade en vattenkuranstalt och byggde ett ridhus som senare kom att bli avgörande för Skövdes roll som den garnisonstad den är än idag.

Västergötlands friska natur

Att få frisk luft och samtidigt röra på kroppen är både väldigt lätt och väldigt trevligt i Skövde. Till exempel kan man ta en tur ut till Billingens friluftsområde som ligger på berget Billingens topp. Området är center för Vasaloppet och erbjuder cykling, löpning och skidor i en salig blandning och på proffsigt förberedd mark som är ideal för att man ska få ut maximum av sin träning. Här finns även svamp- och bärskogar för er som vill plocka er egen mat, fiskesjöar, en slalombacke och lekplatser för barn.
För något lite ovanligare kan ni ta en tur med en av Sveriges mest erfarna fiskeguider, Ove Johansson. På charterfiske läggs vikt vid säkerhet och skräddarsydda paket som kan innefatta allt från fiske av lax och öring, eller pimpel och ismete, jiggfiske, eller Put & Take-fiske efter regnbågsöring. Så länge du inte lider av sjösjuka kan du få en underbar dag i båten tillsammans med Ove och fiskarna.
På väg till Tidan för att fiska kan man stanna till hos Benny Johansson och ta sig en liten promenad i hans trädgård. Där jobbar han nämligen hårt för att skapa en av Sveriges största privata trädgårdsjärnvägar i en skala på 1:22,5. Tillsammans med rinnande vatten i bäckar och sjöar sträcker sig järnvägen fram över berg och dal, med gröna växter och annan dekoration som tillbehör.

Bada, plaska och utforska ett hjärta

Skulle vädret vara dåligt när ni besöker Skövde, eller om ni helt enkelt bara föredrar att hålla er inomhus oavsett väderlek, så finns det även på den sidan av staketet mycket att hitta på.
Nästan ett måste är ett besök på Upplevelsebad Arena Skövde som flera gånger vunnit utmärkelsen som Sveriges bästa äventyrsbad. Här kan man kasta sig ut i vågorna eller testa en av de många coola vattenrutschkanorna. Man kan också simma genom en tunnel ut i en bassäng som befinner sig utomhus, en häftig upplevelse, särskilt på vintern. Det finns också drakpooler som är supervarma, för de riktigt små barnen. Badet har dessutom öppet varje dag under hela året, man kan till och med bada på julafton!
Även Balthazar Science Center är ett rekommenderat ställe som roar gammal som ung. Här kan man uppleva och experimentera med naturvetenskap och teknik. Det finns massor av interaktiva stationer och utforskningsbara möjligheter där man får bygga, skapa och använda sin kreativitet. Bland annat kan man krypa in i ett hjärta, spana in det spännande ljusrummet och ta sig in i gruvgången. Utomhus går upptäckandet vidare med en linbana, elbilar och fler häftiga experiment. Såklart kan man också ta en kopp kaffe eller en läsk i solen.

Anrika Karstorps Säteri

Alla som kommer till Skövde, vare sig det är under en resa tillsammans med företaget eller rent privat tillsammans med partner och familj, ska känna sig välkomna till fina Karstorps Säteri som ligger i utkanten av Skövde. Närheten till Karstorpssjön är bara en av anledningarna till att naturen här är lätt att njuta av, kanske särskilt för den stressade nutidsmänniskan. Läget är dessutom ultimat för er som kommer från andra håll i Västsverige, men även Göteborg och vår huvudstad Stockholm är lätta att nå, eftersom Skövde ligger perfekt placerat exakt mittemellan de två metropolerna. Som boende på Karstorp har man inte bara nära till Skövdes utbud av bra shopping, trevliga nöjen och mysiga matställen, utan också naturen som finns runt knuten bjuder in till äventyr.

Karstorp Säteri

Karstorp har en otroligt fascinerande historia. Genom åren har det till exempel bott adelsmän, lagmän, vägmästare, häradshövdingar, grosshandlare, ryttmästare, fabrikörer, riddare och också förnäma människor som grevar och baroner på gården. Sen stället uppfördes under 1700-talet har det använts bland annat som säteri, frälsesäteri med tillverkning av tegel, kvarn och kursgård. Nu för tiden är Karstorps säteri ett populärt hotell som ofta används som hemvist för stora fester, bröllop och andra event.

Kierstin tar emot på rummet

Sen 1965 har Karstorp använts som kursgård och alltid varit bra på att ta hand om besökarna genom att erbjuda inkvartering i olika rum för att kurstillfällena skulle vara så smidiga som möjligt. Sen moderniseringarna gjorts kan hotellet nu ta emot gäster i 32 rum, 16 av dessa rum är helt nyrenoverade och har kärleksfullt fixats till för att passa både miljön och de besökare som kommer med höga krav för att övernatta. Man har valt att döpa alla rum efter historiska personer, platser och andra ting med anknytning till Karstorp och dess långa resa genom det förflutna. Ett exempel på ett sådant namn är Kierstin. Hon var herrgårdsdam som bodde på Karstorp redan 1675 tillsammans med en dräng och en piga. Sägen och de som har erfarenhet hävdar att hon fortfarande vakar noggrant över sin gård… Rummen har inretts med varsam hand av professionella inredare och designer. Allt för att skapa ett mysigt, men samtidigt elegant känsla som gör att besökarna känner sig som hemma och kan sova gott.

För boende på hotellet ingår alltid en läcker frukostbuffé som långsamt väcker er till liv igen efter den vilsamma natten i en av de bekväma sängarna. Sen kan ni välja om ni vill spendera dagen i sängen framför förstklassigt tv-zappande, eller om ni hellre utforskar naturen utanför säteri-knuten.

Lokalt och ekologiskt på tallriken

Maten är en av anledningarna till att så många väljer att komma tillbaks till Karstorps Säteri. Till de återvändande gästerna räknas inte bara utländska turister och svenskar på tur genom vårt land, utan också många av ortens lokala invånare besöker Karstorp för smarrig mat. Allt lagas med största möjliga omsorg av två kvinnliga kockar som har som filosofi att köra lokalt och närproducerat så långt det går. Det är viktigt för Karstorps säteri att maten både håller hög kvalitet när det kommer till vilka råvaror som används, och också i tillvägagångssättet som använts för att tillaga maten och få den att smaka så bra som möjligt. Här får säsongen bestämma menyn till stor del; det som naturligt finns ute i skogen vid en viss årstid är det som hamnar på tallriken. Dessutom diskuteras rätterna ofta direkt med de uppfödare av köttdjur, fiskare och grönsakshandlare som man har valt att hämta sina produkter ifrån. På så sätt garanteras gästen den färskaste och mest logiska maten som finns.
Kockarna fokuserar på att erbjuda en okomplicerad palett av smaker som har hämtat inspiration både från vårt populära nordiska kök, men också från resten av världen och de spännande möjligheter som finns där ute.
På Karstorps säteri serveras en omfångsrik frukostbuffé vardag som helg, härliga luncher för konferensdeltagare och vanliga människor, fantastiska middagar med goda viner till.

Karstorp - Boende

240 anställda och 1 lyckad konferens

Redan på 1960-talet började man ta emot gäster med mötesintresse på Karstorps säteri. Nu för tiden är det allt från små föreningar till stora företag som kommer med sina medlemmar och anställda för att konferera och umgås under en dag eller flera. Den största lokalen på hotellet kan ta emot 240 personer samtidigt och i den minsta finns det plats för två stycken hårt arbetande själar. 18 olika rum gör det dessutom möjligt för flera sällskap att vistas på Karstorp samtidigt, utan att krocka med varandra. Varje lokal är självklart utrustad med all teknik och annat arbetsmaterial man kan tänkas behöva, allt från projektor och duk till välvässade blyertspennor och fruktskålar som hjälper till att hålla blodsockret uppe och hjärnan igång. I den största lokalen finns dessutom en hörslinga för de som behöver det.
Personalen är professionell och erfaren och gör sitt bästa för att konferensdeltagarna ska vara nöjda. Ni bestämmer det mesta själva, med bistånd av de anställda på Karstorp som arrangerar aktiviteter, hämtar er på tågstationen, bokar spabesök och beställer läckra gourmetmenyer åt er från den egna restaurangen.
Varje möte blir skräddarsytt av den ansvarige för konferensen på företaget som jobbar nära tillsammans med Karstorps personal. Så kan alla vara säkra på att få ut mesta möjliga av sin tid på gården och förhoppningsvis få till en konferens som är både produktiv och trevlig. Tack vare Karstorps flexibilitet och kvalitetsinriktade inställning blir varje möte en framgång som ni kommer att minnas med glädje.

Party party!

Det är dock inte bara arbetsmyror som välkomnas till lokalerna på Karstorps säteri. Även ni som har en anledning att fira kan ta med era gäster och flytta in över en helg. Oavsett om ni precis har gift er och vill dansa hela natten med den nyblivna makan eller maken, eller om ni ska hylla en nyutexaminerad student som varit flitig i flera år, så finns de rätta förutsättningarna på hotellet.
Den grymma restaurangen skräddarsyr en meny utifrån era önskemål. Dessutom kan de hjälpa till att välja rätt dryck till varje måltid också, så att helheten blir så lyckad som möjligt, både smak- och utseendemässigt på tallriken. Karstorps personal kan också hjälpa till med andra festarrangemang som ni behöver; kanske önskar ni dansa efter maten och vill ha en DJ eller ett band som spelar, kanske ska det komma en trollkarl och underhålla barnen? Ingenting är omöjligt, som det brukar heta. Bara fantasin sätter gränserna för det som kommer att bli en stund att minnas.

Sammanfattningsvis

Alla som behöver en kvalitetssäkrad konferens eller privatvistelse i vacker natur bör testa en natt eller flera på vackra Karstorps säteri. På gården och i närbelägna Skövde finns allt man kan önska sig för en lyckad, produktiv och trevlig tid på västgötaslätta’.