Vackra Knistad inspirerar till stordåd

I området kring Skövde i Västergötland finns flera fina konferensanläggningar där den stora eller lilla gruppen kan träffas för ett lyckat, produktivt möte. Dock sticker klassiska Knistad Herrgård ut med sitt lugn och läge mitt på den västgötska landsbygden. Här är det inget som stör, samtidigt som ni har tätorten Skövde bara en kort bilresa bort. I Skövde, som är Sveriges 32:a största tätort, frodas både utbudet av fartfyllda aktiviter och mysiga matställen. Dessutom kan man shoppa allt från kollegieblock till vigselringar här, även om guldskatten sedan länge är hittad. Till sevärdheterna räknas bland annat Kulturhuset och Volvomuséet, om det inte räcker med att bara vara och ladda batterierna på Knistad Herrgård. Där kan man nämligen njuta av ett digert utbud av läcker mat och passande dryck därtill, samt sköna sängar som får varje muskel att slappna av efter en lång dag vid konferensbordet. I tio olika lokaler kan ni hänga och försöka ta företaget mot nya höjder och efteråt finns det ett stort utbud av aktiviteter som för gruppen närmre varandra.
Kommer ni till Knistad utan kollegorna finns det även saker att göra för de som är förälskade eller kanske vill gå en runda golf på en av Sveriges finaste banor. Dessutom kan Knista arrangera jaktutflykter lika väl som stora fester, till exempel bröllop eller examensfester. Här finns helt enkelt något för varje individ som har vägarna förbi.

Skaraborgs hjärta

Som Västra Götalands läns fjärde största stad är Skövde även känt som hjärtat av Skaraborg och har ett rikt utbud av aktiviter med allt från rallytävlingar och musikscener som lockar besökare från hela Sverige, härlig natur med berget Billingen i täten och massor av affärer och butiker, läckra restauranger, trevliga caféer och dessutom ett rikt utbud av museer för de kulturellt intresserade.

Sankta Elin, Linné och Bly-Per

Tragiskt nog var det en mördad kvinna som fick staden att växa under mitten av 1100-talet. Sankta Elin, som även kallas Helena, blev enligt legenden mördad på väg till en kyrkoinvigning och helgonförklarades senare. Under medeltiden vallfärdade folk från när och fjärran och hjälpte på så vis till att få stadens utveckling och tillväxt att skjuta i höjden. 1746 besökte botanikern Carl von Linné Skövde och berättade om den vackra naturen han skådade i denna del av Sverige. Bara några år senare härjade en aggressiv brand som förstörde hela Skövde, med undantag för en liten del som än idag är bevarad. Detta kvarter med äldre trähus bildar tillsammans med en fin trädgård ett kulturreservat som heter Helénsparken.
Nordens största guldskatt satte återigen Skövde på kartan när den hittades utanför staden 1904, av två drängar kallade Sjole-Lotta och Bly-Per. Timboholmsskatten, som den kallas, bestod av sju kilo 24-karats guld och finns idag på Historiska museet i Stockholm.

Vandra, fiska eller simma

Du som gillar action kommer absolut trivas i Skövde. Här kan du till exempel ta dig till Billingens fritidsområde som har en uppsjö av fina träningsmöjligheter. Baland annat kan du ta en lugn runda i skogen och plocka bär eller svamp, ge dig ut med spöet på jakt efter fisk eller köra en runda skidor om vädret tillåter det. Cykling, löpning, simbassäng och närliggande övernattningsmöjligheter gör också stället populärt.
Sveriges bästa äventyrsbad Arena Skövde ligger också här och erbjuder allt från vågor, vattenrutschkanor och lyxig relaxavdelning. Även de minsta barnen brukar trivas i det varma vattnet. Dessutom finns det gott om gräsmattor utanför badet där ni också kan hänga. Man kan spela fotboll på ytorna, grilla korv på uteplatsen och bara hänga här hela sommaren lång. Det finns också en möjlighet att spela beachvolleyboll på ena planen, och har ni ingen boll kan ni låna det i receptionen. För att ta ett dopp i det fria rekommenderas Utomhusbassängen som nås via en kanal inifrån badet, den är dessutom även öppen på vintern för en lite kyligare upplevelse i friska vinterluften. Badet har öppet 365 dagar om året så att du alltid kan titta förbi, oavsett när du kommer till stan.

Knistad

Knistads 700-åriga historia finns att beskåda i allt från de individuellt inredda rummen som ligger i flyglarna, till den spännande vinkällaren som en gång i tiden var kyrka. Här har alla byggnader renoverats med varsam hand och gjorts redo att ta emot gäster som har höga krav på sina omgivningar, kudden de vilar huvudet på och maten som intas under konferensen eller semestern.

Sov i flygeln

Herrgården har 76 rum och fyra sviter som sammanlagt förfogar över 165 bäddar. Flyglarna där rummen är belägna heter Villa Hammarhjelm, Villa Ekeblad, Villa Uggla, Magasinet och Mejeriet. Alla rummen förbjuder rökning och har naturligtvis, sina anor till trots, modern flair och inredning som är bekväma även för 2010-talets människor. Här finns till exempel trådlöst nätverk för att man ska kunna hålla sig ajour med världen och kabel-tv så att man kan lägga upp fötterna på kvällen och koppla av med en bra film. Dessutom är människans bästa vän också välkommen; Knistad Herrgård har fem rum där även hundar är välkomna.
Du som uppskattar en ännu bekvämare miljö kan boka någon av de fyra sviterna. Då får du ett vackert komplex med vardagsrum, soffa och morgonrock som dessutom förfogar över en espressomaskin. Bröllopssviten stoltserar dessutom med en egen jacuzzi där de nygifta kan se tillbaks på sin bröllopsfest och golfsviten har två sovrum med kakelugnar som man kan elda i under de kallare månaderna.

Perfekt på tallriken

Som boende på hotellet eller förbipasserande på jakt efter god mat kan intaga läckra delikatesser vid dygnets alla måltider. Frukosten bjuder på nybakat bröd och hemmakokta marmelader, lunchen består av säsongens highlights, middagen innefattar så många rätter ni vill och har alltid det rätta vinet till varje tallrik.
Dessutom finns det ett specialinrett gästkök i det som en gång var mejeribyggnaden. Här kan Knistad, tillsammans med ett gäng välkända gastronomer och företag som sysslar med förstklassig matproduktion, ta emot upp till 20 personer och tillsammans med dem förbereder underbara menyer som både familjesällskapet och konferenskollegorna får lov att inmundiga tillsammans.
Till god mat hör naturligtvis god dryck. På Knistad kan man visserligen njuta av det friska kranvattnet, men för de som föredrar något lite mer spännande finns det en anrik vinkällare från 1300-talet som från början användes som kyrka eller skyddsrum. Sen blev den potatiskällare innan den renoverades med hjälp av gårdens gamla kalkstensplattor och blev till den populära vinkällaren den är idag.

Avkoppling på Knistad

Inspirerande möte i Smedjan

Den erfarna personalen med koll på konferenser och möten skräddarsyr sina paket efter varje företag. Då kan man vara säker på att få ut så mycket som möjligt av en helg eller en dag på Knistad Herrgård. Är ni dessutom nya på området kan en coach ordnas fram som hjälper er att strukturera mötet, dyker upp som moderator eller inspirerande föreläsare.
Som nämnt tidigare så finns det tio olika lokaler att välja på, allt beroende på era behov som företag och hur många anställda som kommer att dyka upp. Det finns plats för upp till 300 personer i det största rummet, Smedjan. Här, precis som i de övriga rummen, håller all teknik och andra nödvändiga attiraljer högsta kvalitet. Det gäller allt från internetuppkoppling och whiteboards till kablar och bläckpennor. Man kan också kombinera en konferens med golf på banan som finns precis runt knuten; detta kallas för golferans och är ett koncept som blir allt mer populärt.
Hotellet kan dessutom hjälpa företaget att fixa roliga aktiviteter för de konferensdeltagare som har förtjänat lite avkoppling och skoj när förhandlingarna framför projektorns lysande information är avslutade.

För den rätta lagkänslan

Inte nog med att de vackra miljöerna kring herrgården inspirerar era konferensdeltagare till kreativa och produktiva möten, Knistad ordnar även med aktiviteter som stärker teamkänslan och ser till att ni också har riktigt roligt under era dagar på plats. Ni kan till exempel ta en runda på golfbanan som hör till stället eller testa den mer actionfyllda skjutbanan där lerduvorna flyger högt. Göstas Loge är Knistads eget Fort Boyard där en extrakul lagtävling likt Fångarna på Fortet går av stapeln. I olika ”celler” löser ni uppgifter och skrattar med varandra.
Ni kan också ta på er racingoverallerna och köra gokart, ge er i kast med en spännande femkamp, prova utsökta viner i den gamla, men nyrenoverade, vinkällaren, låta musklerna koppla av i vedeldad tunna eller köra ett svettigt träningspass tillsammans i gymmet eller i omgivningarnas friska luft.

Romantisk weekend

Naturligtvis kan även ni som inte är på konferens utan som tagit en timeout från den stressade vardagen njuta av en helg på Knistad. Här finns ett lugn som gör att man direkt kommer ner i varv, och är man på besök med den man älskar mest i världen är chansen ännu större att man får ett par lyckade dagar i kärlekens tecken.
Knistad Herrgård erbjuder dessutom paket för er som vill åka på romantisk weekend. I de härliga dealerna ingår bland annat champagne och jordgubbar på rummet och en mysig välkomstfika i någon av salongerna, där man också kan sitta ner och läsa en bok eller småprata över en kopp kaffe. Också inkluderat i paketet är fördrink och en kulinarisk upplevelse i form av en läcker trerättersmiddag. Efteråt bjuds ni på ostbricka med mer champagne. Dessutom ingår övernattningen i hotellets vackra rum, plus den stora frukostbuffén efter en god natts sömn. Det är svårt att inte känna sig nyförälskad och utvilad efter en sådan helg.

Bröllop på Knistad

På spännande jakt i skogen

På Knistad Herrgård är jakten en helhetsupplevelse som inte bara handlar om en härlig dag i skogen. Beroende på säsong kan du och ditt sällskap ta del av en klassisk svensk älgjakt i oktober, jaga gås när spannmålsfälten är tomma, skjuta någon av de ståtliga hjortarna som strövar i området eller kanske testa på rådjursjakt med hund? Det finns också möjlighet att jaga vildsvin runt slottet Bjurum, allt tillsammans med Knistads jaktansvarige som är utbildad yrkesjägare. Dessutom följer en av herrgårdsrestaurangens kockar med ut och hjälper er att förvandla ert byte till en läcker festmåltid, direkt på plats i skog och natur.
När ni kommer tillbaks till herrgården är badtunnans vatten hett och bastun står och ryker, några timmars avkoppling har ni säkerligen förtjänat.
Det är också möjligt att ta sin jaktlicens på Knistad Herrgård. Deras skjutbanor och erfarna personal hjälper dig att bli klar med det projektet på nolltid, kontakta dem personligen för mer information.

Svinga klubban

Den anrika golfbanan som går i en cirkel runt herrgårdsområdet förfogar över 18 hål och är tillgänglig för de flesta spelare. Banan ligger inbäddad i det fantastiska slättlandskapet och är ritad av en känd bandesigner. Varje tee har flera utslagsplatser så att man kan anpassa svårighetsgraden som man vill. Banans läge betyder också att allt man behöver för en riktigt bekväm golfrunda ligger precis i närheten; café, shop, restaurang, toaletter och driving range. Förutom möjligheten att bli medlem i klubben och få gratis grönt kort på plats med hjälp av en nybörjarkurs, erbjuds det också företagsgolf och events direkt på banan, samt flera schyssta golfpaket. Dessa innehåller bland annat härlig golf, god mat och grym service och kan upplevas både under en weekend och mitt i veckan.

Knistad - Golf

Bröllop, dop och galej

Giftassugna par får en oförglömlig dag om de väljer att bjuda in till bröllop på Knistad. Här hjälper erfaren personal till med hela kalaset, från vigsel till nattmat. Upp till 300 gäster får plats och det finns flera fina kyrkor i närheten för er som föredrar en sådan touch på er stora dag. Allting skräddarsys efter era önskemål så att dagen blir så underbar som möjligt.
Det finns ju dock mer i livet att fira än bara bröllop. På Knistad Herrgård erbjuds ni olika upplägg beroende på vad det är för roligt ni vill celebrera. Dopkalas, svensexor, avtackningar och jämna födelsedagar kan alla ordnas i till exempel paviljongen i trädgården, restaurangens matsal, den anrika festvåningen eller kanske på terrassen.

Tack vare det rikliga utbudet av god mat, sköna sängar, vacker natur och roliga aktiviteter är Knistad Herrgård ett fantastiskt ställe för allt från förälskade par och hängivna golfspelare till hårt arbetande konferensdeltagare och glada festprissar.