Jag måste bara börja med att ställa en fråga till dig:

– känner du att du får mycket beröm på dagarna? Om du får det, så kan du sluta läsa nu. Direkt! Läs inte en rad till utan gå istället ut och smitta din omgivning med ditt leende. Bli en glädjespridare!

För beröm gör oss glada. Det ger oss en förmåga att bli ännu bättre. Beröm är inte alls dåligt, som många verkar tro utan tvärtom, får det oss att växa och ger oss vilja att motsvara det beröm som vi har fått, och det smittar dessutom, så att vi berömmer andra.

Vi är faktiskt ganska dåliga på att berömma. Men att berömma är det som krävs för att ge livskraft. Tänk själv så många bra saker du tänkt om andra personer, men du inte berättat för dem. Jo, när personen inte finns längre, då tänker vi på allt som vi borde ha sagt, och ångrar att vi inte sa något medan vi hade kunnat. Men att berömma sen, är kanske för sent. Så säg det nu. Idag!

Ge beröm! Frikostigt med beröm! Öva upp dig i att ge beröm!

Istället för att leta upp en massa fel så leta upp saker som är rätt istället!

Många möten som hålls dagligen är fokuserade på att diskutera vad som är fel, istället för att hålla möten där vi vältrar oss i allt som går rätt, och frossar i allt som vi är så bra på. Börja ”lovebomba” på mötena istället. Byt ”beröm-anorexian” mot ”love-bulimi” istället.

Och glöm aldrig bort att berömma de som berömmer! För utan de människorna skulle världen vara så fattiga på beröm. Det är de människorna som är mänsklighetens D-vitamin. De som gör oss glada och som ger oss energi. Men det finns ett problem. Jo, för det är ett litet problem och det är konsten att kunna ta emot beröm.

Prova med att säga till någon att hon eller han är snygg i håret och du möts nästan instinktivt av svaret: ”det är du med” eller ”äsch, inte är jag?!”.
Sluta upp med det tramset direkt! Tacka istället och sug åt dig berömmet. Känn efter i hela kroppen hur värmen sprids i dig när du får beröm. Det är först då du kan få alla positiva effekter som följer med. Lova mig att prova att njuta av berömmet också, och du kommer att få ett så mycket roligare liv.

Beröm är viktigt i en vänskapsrelation, i en parrelation och så klart på jobbet. Jag menar att det är mycket viktigare att skapa en berömmande kultur än att fokusera på att bli en kreativ och innovativ kultur. För om du kan skapa en berömmande kultur så får du garanterat en både kreativ och innovativ kultur på köpet. För med berömmet får vi mod och självförtroende. Vi får glädje, stolthet och energi. Och visst är vi värda allt det, att helt enkelt visa varandra att vi kan älska lite mer!