...

Möten Ledarskap Inspiration Personlig utveckling

Per Morberg och vägen till miljonerna

Per Morbergs väg till miljonerna

Per Morberg, en konstnärlig affärsman. För många är Per Morberg känd som en skådespelare. För andra en tv-kändis. Några kanske minns honom som jägare och andra som kock.

Det är svårt att sätta fingret på Per Morberg och han låter sig inte klassificeras hur som helst. Någonting som dock står klart är att han gått från teaterkursen på Studiefrämjandet 1982, till att bli en av Sveriges mest kända skådespelare. Någonting relativt unikt är att han inte verkar lägga en karriär åt sidan för att glänta på dörren till nästa. Han kompletterar istället sina karriärer med allt fler! Kanske är drivkraften en av förklaring till hur skådespelaren, författaren, vinkännaren, kocken.. dessutom blivit en stor affärsman?

Kort bakgrund

Inställning och glöd är viktiga komponenter för resultat! Som tonåring var Per Morberg skandinavisk mästare i judo samt korad trea i Europa. När han sedermera började studera till kock under gymnasiet, dröjde det inte länge förrän Roman Polanski, som restauranggäst, ville ha Pers namn i rollistan för nästa film. Detta blev inte verklighet, men inom kort gick Per en teaterkurs.

Allt, inte bara hans skådespelaryrke, verkar gå fort fram vilket också antytts vid några av de intervjuer han genomfört. Snart stod han på Angeredsteatern, turnerade med riksteatern och fick anställning på Dramaten i Stockholm. Under sin skådespelarkarriär har Per Morberg varit med i ett stort antal intressanta produktioner och har fått möjlighet att spela ut ett brett register. Genom åren har han kanske mest förknippats med karaktärer som har aggressiv personlighet och ett inre mörker. Dock har han också spelat komedi och varit med i genomtrevlig familjetillvänd film.

Under senare år har Per också varit med i jaktprogram både nationellt och på andra kontinenter. I och med detta har jakt fått utrymme och en synergistisk relation till övriga områden.

Per Morberg och vägen till miljonerna

Att kombinera arbetet som skådespelare med att vara kock, har kanske varit fullt naturligt för Per Morberg som med en furies energi stoppat allt fler glöd i elden. Dessa båda yrkesroller har sedan 2007 ingått en ny allians. ”Vad blir det för mat?” är ett av de mest välkända svenska matlagningsprogram som visats. Med tittarsiffror på över 400 000 är det en succé! Här visas det sig också att han är en affärsman. Vid sidan av tv-programmet, och med draghjälp av enorm publicitet både som skådespelare och kock, lanserade han en vinserie, Per Morberg collection. Sortimentet har växt och innefattar såväl Bubbel som rosévin, vitt och rött. Även som box.

I dagsläget är Per Morberg den ”vinkändis” som har störst omsättning. Enligt veckans affärer köptes omkring 1,5 miljoner liter av hans serie under 2013. Detta innebär en omsättning kring 150 miljoner kr. Siffrorna räcker för att kunna stoltsera med 66 % av total försäljning av kändisprofilerade viner.

Utbudet produkter á la Morberg har växt kraftigt. Den som vill njuta vin ur hans kollektion glas, kan inhandla vin, champagne, eller snapsglas. Serien är inspirerad av 1700 tal och fick namnet ”Lejontass”.

Nästa steg

Någonting man får ge Per Morberg en eloge för, utöver hans skådespelarkarriär, är intresset för att gå ytterligare ett steg. Inom jakt, som är ett stort intresse, har han varit med om att ta fram ett exklusivt jaktgevär. Då han uppskattar att vara riktigt klädd under jakten, har även en jaktklädeskollektion börjat tas fram. Tweed, vadmal och en sober attityd som anstår en gentleman. Samtidigt finns manschettknappar från anrika Skultuna, och med jaktmotiv, redan kommit ut i vissa butiker.

Varje intresse får löpa fritt kan tyckas. Kockkarriären har tagit sig nya uttryck i såväl tävlingsunderhållning som ett nytt bolag, Skölden AB, som marknadsför och säljer Per Morbergs stekhäll.

Framgången har varit ett faktum och Per Morberg omsätter tre gånger så mycket som föregående år, 21 745 000. Under 2013 taxerade Morberg 1 miljon kr (källa: aftonbladet) och fick aktieutdelning om 12 miljoner kr från sitt bolag, DRAMAB.

Tar ingen skit

Framgången har bidragit till större popularitet, men han är försiktig med vad han tackar ja till nu för tiden. I tidigare intervjuer har han talat om avhoppet från Dramaten och hur ungdomens osäkerhet gjorde det svårt att leva i den miljö som fanns på Dramaten. Nu är han inte ungdom längre och med framgång kommer ofta vetskap om att man är duktig och kan vad man utövar.

För att behålla sin integritet och även framöver vara en karaktärsskådespelare. Det finns ingen anledning att äventyra den trovärdigheten.

Produkter

Några av de varor som Per Morberg tagit fram:

 • Böcker
 • Vin
 • Dryckesglas
 • Tidningsmagasin
 • Gevär
 • Jaktkläder
 • Manschettknappar
 • Stekhäll

Vinkollektion

 • Zinfandel – rött, USA
 • Organic Merlot – rött, Frankrike
 • Collection chardonnay – vitt, Frankrike
 • Cabernet sauvignon –  rött, Chile
 • Syrah rosé – rosé, Frankrike
 • Viognier – vitt, Frankrike
 • Pers lilla röda Tempranillo – rött, Spanien
 • Pers lilla rosé – rosé, Frankrike
 • Brut – vitt, Frankrike

Böcker

 • Morberg grillar – 2014
 • Morberg. Grogg, drinkar och cocktails – 2014
 • Morberg firar jul – 2013
 • Morberg lagar husmanskost – 2012
 • Den stora matresan – 2011
 • Morberg jagar och lagar – 2010
 • Morberg: scenen, livet och konsten att laga mat – 2009

Skådespel

Utbudet film, teateruppsättningar, serier och uppdrag som Morberg deltagit i, är enormt. Att inkludera några av dessa här, skulle ofelbart innebära att exkludera andra. För en detaljerad bild hänvisar vi till de många register som följer skådespelaren.

 

Bild från Wikipedia: ”Per Morberg at Göteborg Book Fair 2013 01” av Mattias

Föregående

Så får du jobb på Google!

Nästa

6 tips för bättre ledarskap!

2 kommentarer

 1. sverker

  var inte hans pappa skogvaktare på Tullgarn? Därifrån lär han väl ha fått en del inspiration?
  Det är alltså ett kungligt slott och t.ex. residens för Gustav V som kronprins – en glad lax som ung.

 2. Annie H

  Undrar om han har ADHD. Var får han all energi ifrån?

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.