Ann Fogelberg – Vindrottning och journalist med över 20 år i branschen

0

Kurser i sabrering, vin-, öl-, champagneprovningar, intervjuer och reportage från världens hörn. Ann Fogelberg är i grunden journalist med studier i marknadsföring bakom sig. Hon är dock mest känd som dryckesexpert och skribent i diverse branschtidningar. Genom åren har hon byggt ett unikt varumärke inom smakkombinationer och suttit i juryn vid större event inom mat och dryck. Nu senast Stockholm Beer & Whisky Festival. Branschen har förändrats stort och det allmänna intresset för öl och vin har brett ut sig. I takt med ett ökat intresse för drycker och smak har också såväl Systembolaget som producenter inspirerats till förändringar i syfte att möta sina kunder.

Ann fick tidigt upp ögonen för vin- och restaurangbranschen. Sedan intresset väcktes har hon jobbat inom restaurang och servis både inom- och utanför Sveriges gränser. Erfarenheterna från uppdrag som hovmästare, servitris och spritkassörska har varit en grundstomme från vilken hon sedan utvecklats vidare i branschen, och hon talar varmt om sina upplevelser som ny i branschen.

Nu för tiden är hennes roll svårdefinierad och under vårt samtal berättar hon om en rad olika engagemang. Sedan 2013 publiceras hennes artiklar och reportage i bland annat Gate Report. En tidning som årligen inspirerar besökare vid Sveriges flygplatser. Reportagen har stor bredd och sträcker sig från små destillerier till härliga vingårdar, ölbryggerier och händelser. Det råder inget tvivel om att detta är mer än ett jobb för henne och att hon har en stor passion när det kommer till smakkombinationer, mat och dryck! Ann delar gärna med sig av sina kunskaper och tar emot sällskap för vin- öl eller champagneprovning i Gamla Stan, Stockholm.

Vin eller öl?

En vanlig fråga till experter som Ann Fogelberg är om hon föredrar vin eller öl. ”Det händer mer i ölbranschen och kommer ständigt nya ölsorter. Det finns ett nytänkande i ölbranschen med nya tillsatser och smaker. Vinbranschen är mer konservativ där det inte händer lika mycket. Det finns många intressanta kombinationer med mat och vin, men även med öl som en kombination till mat.”

Hennes väg in i dryckesvärlden tog dock avstamp i vinintresset. ”Min far var med i Munskänkarna och 1987 blev jag också invald”. Vin och öl har under många år varit en bransch där få kvinnor deltagit. Detta, precis som mycket annat i branschen, har dock börjat förändras.

Smakkombinationer och trender

När det kommer till dryck och att uppleva smaker, är kombinationerna viktiga. Ann har gedigen erfarenhet när det kommer till smakkombinationer och flera av hennes uppdrag rör sig om just detta. Allt ifrån karaktärsbeskrivningar till marknadsföringsmaterial, recensioner och tips.

I Sverige finns goda förutsättningar att hitta vin av hög klass. Dels genom privatimport av viner från olika länder, men också till följd av vin- och spritmonopol. ”Jag är positivt inställd till monopolet. Systembolaget har ett komplett sortiment som kontrolleras och håller internationellt hög nivå”. De många karaktärsbeskrivningar som finns tillgängliga kan också vara till stor hjälp för de som vill hitta rätt kombination mat och dryck, oavsett om man söker efter öl, vin eller kanske någonting alkoholfritt.

För några år sedan fick Amarone- och Ripasso stor framgång. Kanske delvis för den unika tillverkningen och det höga pris som får betalas för en flaska. Vinet i sig har en högre alkoholstyrka än andra viner och är fylligt och kryddigt i smaken. Även om dessa viner ännu är populära, har efterfrågan på något lättare vin tilltagit. Även inom mat ser Ann en trend där man gått från rustikt till elegant.

Ölbryggning

Vin har en naturlig tröghet när det kommer till trender och produktion. Öl har å andra sidan en oerhörd snabbhet och lekfull inställning.

I Sverige finns det fler mikrobryggerier än tidigare. Det krävs inga vingårdar och i allmänhet lagras inte öl på fat i samma utsträckning som vin. I synnerhet inte under så lång tid! De olika bryggerierna sätter sin unika prägel på drycken och kan ofta utmana gränserna. IPA i alla dess former har sedan en tid blivit allt mer populärt. Någonting relativt nytt, och trendigt, är frukt- eller vete-IPA.

När det kommer till trender inom öl berättar Ann om tendensen att sänka alkoholhalten. Öl är någonting som skall avnjutas och att ha svagare öl ger möjlighet att utforska fler sorter. Även alkoholfria alternativ har snabbt blivit en stor framgång.

Framtiden

Som journalist och skribent blir det mycket resor. Ann åker välden runt och besöker vingårdar, bryggerier, agenturer och intressanta karaktärer. När vi talar om framtiden är resorna, reportagen och provningarna någonting hon lyfter fram. Det finns alltid någonting nytt och intressant att uppleva och förmedla!

Ann Fogelberg kommer regelbundet att skriva torsdagstips för Mötesbranschen.se Här får du bra och intressanta tips inom dryck, smakkombinationer och upplevelser! Anmäl dig till nyhetsbrevet för att försäkra dig om senaste nytt från Ann och övriga skribenter!

Mötesbranschen
Vi fokuserar på ledarskap, personlig utveckling, affärer och professionella möten. Med örat mot marken bevakar vi trender inom dessa fält och publicerar nyheter, artiklar, reportage och tips för bättre företagande.
Dela.

Kommentera