Anna Moore är beteendevetaren som under sin karriär haft fler arbetsområden än de flesta. Från bartender till DJ, klädbutik och artistcoach för att nämna några. Bakgrunden till hennes karriärframgångar anser hon själv vara ett genuint intresse för människor. I över 20 år har Anna varit involverad i marknadsföring och coachning kopplat till musikindustrin. Det första bandet hon bokade PR för var Nirvana och i hennes register finns flera välkända band och artister som Slash, Aerosmith, Counting Crows, Emilia, Meja, Oh Laura, Backstreet Boys The Poodles, Ola och Sylvia Vrethammar för att nämna ett fåtal.

Nu driver hon det egna bolaget ”Moore To Be” från Bondegatan på Södermalm. Dessutom gör hon Podcasten ”Artistcoacherna” tillsammans med Sofia Lilja (vocalcoach från TV 4’s Idol) och är i slutskedet av sin bok som beräknas färdig i januari.

Från beteendevetare till media-strateg

”..tack vare Meja som var stor i Japan..”

Det är lätt att utgå ifrån musikbranschen som ett tidigt karriärmål, men för Annas del var det till en början inte ens med på kartan. Efter gymnasiet gav hon sig iväg på resa till USA och Australien för att en tid senare komma tillbaks till Sverige med en dröm om att bli bartender och sticka ut och resa igen.

”Men vid den här tidpunkten fanns det inte direkt någon bartenderutbildning tillgänglig. Istället fick jag jobb på Benetton, klädbutiken du vet? Plötsligt såg jag en annons efter en kvinnlig DJ till på den tiden innestället Birger Bar, men hade ingen som helst erfarenhet. Trots det fick jag jobbet!”

En tid efter att hon började som DJ kom erbjudandet om att jobba i baren. Barmästaren skulle ge sig av och ville ha in någon som Anna. Hon stannade i något år innan det var dags för studier. ”Med mitt intresse för människor blev det PA-linjen med fördjupning i psykologi vid Stockholms Universitet. Under utbildningen började jag bli intresserad av att forska inom ett beteendevetenskapligt fält och fick en bra praktikplats.” Direkt efter avslutade studier fick Anna jobb på management- och konsultföretaget Andersen Consulting (nu Accenture). I rollen som Personal Coordinator blev ett av hennes första uppdrag att ta emot 185 nyanställda konsulter i verksamheten!

In i musikindustrin

1993, när Anna jobbade på Accenture, slog barndomsvännen Meja igenom med låten ”Happy”. ”Den spelades överallt och efter jobb som DJ, i bar och på Benetton hade jag bra kontakter och ordnade sponskläder, Meja, som jag känt hela livet, ville ha in mig i musikbranschen och rekommenderade mig för MCA Music. Jag kunde ingenting om musikindustrin då, men på intervjun visade det sig att de ville ha någon som inte redan hade formats av branschen och jag fick jobbet.”

Beteendevetenskapen

”Jag ser människor och det gör att jag kommer nära människor fort..”

Annas bakgrund och erfarenhet som beteendevetare lyser oavbrutet igenom under samtalet. Intresset för människor nämner hon som en viktig komponent i sin karriär och även om det varit otroligt tungt arbete och tillsynes oändliga nätter av jobb och förberedelser, verkar beteendeintresset ha varit en stark motivation och draghjälp som öppnat många dörrar. När vi pratar om hennes första jobb i musikbranschen, då som Promotion Manager på MCA Music, berättar hon att när MCA började signa svenska artister så kom hennes bakgrund till sin rätt.

”Skillnaden mot att arbeta med internationella artister var egentligen inte så stor men nu byggdes en långvarig relation och jag fick möjlighet att vara med från ax till limpa. Att förstå och tolka artisters konstnärliga uttryck och att omvandla detta till en röd tråd genom produkt och PR kom att passa mig som handen i handsken”

Efter mammaledighet lånades hon ut till ett mindre skivbolag för att hjälpa artister med varumärke och PR. 1998 hände en hel del. Anna var ensam ansvarig för PR arbetet av Emilias singel hit ”Big Big World” (grammisvinnare för årets låt). Samtidigt som väninnan Meja nominerades i samma kategori för låten ”All ’bout the money”. Efter Emilia och Mejas framgångar fick Anna jobb som produktchef på Sony Music Entertainment.

Moore To Be

”Jag hade börjat intressera mig mer för artisters framgångskoncept och såg ett stort behov av att kunna möta och hantera media..”

Under åren som promotion manager, marketing manager, product manager inom musikindustrin, hade intressebilden utkristalliserats tydligare. Återigen med stark koppling till beteendevetenskapen och människor. Anna hade en uppsjö tankar kring mediehantering, varumärke och artistcoachning som väntade på att få utrymme. Det blev upptakten till den egna verksamheten. ”Jag ville göra PR och jobba med medieträning. Hjälpa artisterna och andra offentliga personer att göra riktigt bra intervjuer etc..”

Efter sina år i branschen har Anna ett fantastiskt kontaktnät och komponerar PR-team förmedlar kontakt till rätt personer, föreläser och jobbar med coachning för artister skådespelare och andra offentliga personer. Företaget har nu funnits sedan 2003 och coachning samt artistutveckling är en enkel sammanfattning av tjänsterna Anna erbjuder.

Nytt medielandskap

Vi diskuterar utmaningen i att nå fram och slå igenom som artist. Det finns ett klart större brus i dag jämfört med för 20 år sedan. Det konsumeras på ett helt annat sätt och det blir vanligare att köpa enstaka låtar. Arbetet på produktionssidan förändras när album inte får vara album utan blir en samling valbara låtar. ”Förr kunde det räcka med att man hade med en artist i ett TV-program. Sedan var det klart! Igenkänningen var där! Nu ser det annorlunda ut. Samtidigt finns det fler sätt att nå ut och man är inte lika beroende av att hyra dyr studiotid för att producera en låt.”

För Anna och de som jobbar med PR och artistutveckling handlar mycket om att bygga kopplingar till låtar och att hitta sätt att förmedla en känsla. Varje låt måste vara unik och tala för sig själv. Det sätt Anna jobbar idag innebär till stor del att vara en fristående PR avdelning där hon engageras för specifika uppdrag.

Förnyelse och ödmjukhet

”Jag kan ännu efter 20 år känna mig som en nykomling inom PR eftersom jag inte kunde någonting om media när jag började. Det kanske ger ödmjukhet?”

När man ser bakåt på Annas karriär finns det en röd tråd som går igenom historien: Nyfikenheten och en vilja att kasta sig ut i det okända och hitta en väg framåt. Intresset för människor är ett fundament och någonting som är en stor tillgång i hennes liv och arbete. Genom viljan att lära känna och förstå ser Anna möjligheter i allting och älskar det nya. Anna har alltid anställt personer som inte redan formats. Kanske för att hon själv fått chansen trots att hon som ny i baren blandade Irish coffe med cognac.

Framtiden och konsten att skina!

I januari skall Anna skriva klart sin bok! Det är en berättelse om hennes väg, om konsten att slå igenom mediebruset och vad som utmärker artister som lyckas. Syftet är att få människor att skina, Time To Shine!

Det är ännu inte klart när boken kommer att finnas tillgänglig att köpa, men de som vill vara säkra på att få ett tidigt exemplar kan hålla sig uppdaterade via hemsidan.

Under 2015 är förutom att släppa sin bok ytterligare ett av Annas mål att föreläsa mer. Vi är mycket glada över att få presentera Anna Moore som skribent för Mötesbranschen.se där även Artistcoacherna kommer att synas!

Hemsida: mooretobe.com
Facebook: facebook.com/mooretobe
Instagram: Annacoachmoore