Visste du att det skapades mer information på de senaste 24 timmarna än vad det gjort på människans hela existens fram till 2009? Vilket är samma mängd information som skapades under 2 år, åren 2010-2011. Det går inte med ord att beskriva den ofantliga mängd av information som nu sköljer över oss dag som natt.

Vi tar varje dag mellan 2 500 och 10 000 beslut. Evolutionen går framåt men våra hjärnor är fortfarande inte särskilt annorlunda än för 40 000 år sedan då vi hade begränsat med information att ta till oss och antalen beslut att fatta per dag inte var så många. Det är inte konstigt att folk blir stressade idag, då vi för så lite som 15-20 år sedan kunde hantera all information vi fick till oss. Det var hanterbart med alla fysiska möten, telefonmöten och fysiska brev. Till dessa har vi nu lagt mail, forum, sociala medier, videomöten etc. Och så vitt jag vet har dygnet fortfarande bara 24 timmar.

Alla kan nå ut idag, det är lättare än någonsin att publicera information genom att göra en statusuppdatering i sociala medier, skicka ett massmail, skapa en blogg etc.

Men det gör det också svårare att nå fram då bruset blivit så mycket mer. Hur trött är du inte själv på reklambanners, skräpmejl såväl som övrig information som verkar komma i överflöd?

Så vad kan man göra för att nå fram idag? Man måste ta till nya verktyg.

Det som funkade för 15 år sedan fungerar inte längre. Man måste anstränga sig lite mer och göra budskapet intressant.

Framför allt så måste du som sändare av informationen ta större ansvar för att faktiskt förstå mottagaren. Vad vill hen veta och vilka förkunskaper har hen? Vi har blivit mer rastlösa och väljer medvetet och omedvetet bort om vi inte tycker budskapet passar oss.

Ett sätt är att använda mer bilder i vår kommunikation- både i tal och skrift. Bilder attraherar och lockar mottagaren att bli nyfiken på resten av informationen.

Faktum är att det är slöseri med tid att inte använda bilder i våran kommunikation då allas våra hjärnor är dimensionerade för att hantera synintryck . Foton såväl som ritade bilder fungerar så länge de är relevanta.

Våra hjärnor uppfattar en bild 60 000 gånger snabbare än ett ord.

Det är bra att repetera sitt budskap genom att formulera det på olika sätt och att tilltala alla våra olika sinnen. Kan mottagaren få se eller känna på det du försöker förklara? Kanske rentav smaka eller lukta på det? Ju fler sinnen du aktiverar hos mottagaren desto större chans att hen förstår och kommer ihåg det.

Man pratar om att vi kan hålla 7 enheter i arbetsminnet men ny forskning visar på att det kan vara så lite som 3 enheter. Så om du har komplex information eller mycket information att förmedla förenkla genom att strukturera upp det i kortare informationsblock.

Förstärk budskapet på olika sätt. Precis som med repetitionen så är vi så trötta på att ta in information bara genom att lyssna och läsa så allt annat är uppiggande. Visa exempel eller låt de prova på vad du menar.

Fem tips för att nå fram i bruset

Anpassa till mottagaren – vad vill hen veta? Fokusera på det och skala bort allt annat.

Visualisera – förenkla och förtydliga budskapet med hjälp av bilder.

Repetera – var inte rädd för att återupprepa ditt budskap för att det ska nå fram. I dagens brus så kan det behövas.

Förenkla och dela upp ditt budskap så det blir portionerat i små bitar – 3 i taget.

Förstärk budskapet på olika sätt. Använd berättelser, exempel och aktivera fler sinnen hos mottagarna.