Möten Ledarskap Inspiration Personlig utveckling

Göran Adlen artikel mötesbranschen

Ett bra möte ska vara som en kärleksfull och passionerad dejt

Äntligen har du fått till en bra dejt. Du ska få träffa mannen eller kvinnan som du drömt om så länge och dina förväntningar är enorma inför kvällen. Du har gjort allt du kan för att det ska bli bra som möjligt och du har bokat bord på den bästa restaurangen. Dessutom har du sett till att ni får ett litet avskilt bord och du har tom kollat igenom menyn i förväg. Du är verkligen laddad och har valt ut dina kläder med omsorg och satt på din absoluta favoritdoft. Alla yttre förutsättningar är perfekta.

Skulle du i detta läge få för dig att ta med de senaste fem årens skattedeklarationer, alla dina gamla fotoalbum och ha förberett ett bildspel som du kan visa i din Ipad med ett stort antal bulletspoints om dig själv och några diagram om ditt liv?

– Nej, svaret är givet. Det är klart att du inte hade. Och hade du gjort det kan jag redan nu säga att dina mål med kvällen knappast skulle infriats.

Men nu är du ju smartare än så. Du har lyckats få till dejten och det första målet är avklarat. Hon eller han vill ju träffa dig och efter det skulle du säkert göra allt för att få din träff att bli intresserad av dig. Du hade antagligen gjort allt som stod i din makt för att göra dig själv lite spännande, kul och spirituell.

När ni väl sitter på dejten, tror du då att du skulle nå någon större framgång genom att konsekvent prata om dig själv hela tiden? Att inte lyssna alls på din dejt och dessutom sitta och snegla på mobilen och kolla dina sociala medier under kvällen?

– Nej, även det här svaret är givet. Det är klart du inte hade gjort, du är ju smart!

En dejt är ett möte! Och då vet de flesta vad de skulle försöka göra för att nå framgång. Använd den kunskapen till dina vanliga möten på jobbet. Gör på samma sätt. Använd ditt sunda förnuft. Börja med att se till att deltagarna verkligen vill vara med på mötet och att de känner intresse för att komma. Se sedan till att inte överinformera utan få till en bra dialog där deltagarna både lyssnar och pratar. Se till att de är närvarande och inte uppehåller sig i en helt annan värld och visa respekt genom att fokusera på mötet och deltagarna. Det är inte särskilt juste mot dina kollegor på mötet om du gör något helt annat. Och slutligen, något som du egentligen måste börja med, ha ett syfte med ditt möte. När du ska på dejt vet du syftet med ditt möte, men när vi pratar om möten på jobbet så är det många gånger mer oklart vad det går ut på. Så nästa gång du kallar till möte så ställ dig de enkla frågorna:

  • Vill de som jag bjudit in till mötet ha mötet?
  • Vad har jag för syfte med att bjuda in dem?
  • Hur ska jag få till ett så intressant möte att de inte tappar koncentrationen och fokuserar på annat?
  • Hur ska jag få till en delaktig dialog och inte en enformig monolog?

Lycka till med nästa möte oavsett om det är en dejt eller en genomgång av nästa års budget!

 

 

 

 

Föregående

9 tips på hur du gör ditt evenemang mer miljövänligt

Nästa

3 tips som stärker ditt personliga varumärke!

1 kommentar

  1. Intressant med möten. Jag har varit på en del dejter den sista tiden och jag slutar aldrig förundras av att många män är väldigt dålig på att lyssna. Jag har suttit och lyssnat till mäns vårdnadstvister, ex som de inte kommit över och annat väldigt konstigt att ta upp på första dejten:) Kanske är det för att jag själv är bra på att lyssna och många människor är ovana att prata när någon verkligen lyssnar, då är det som allt behöver komma ut .
    Så du man, blir du intresserad av en människa öppna öronen och lyssna på riktigt, det gör underverk. Alla vill bli sedda och lyssnade på , de är lika för alla.

    lev väl Annette

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén