Ibland blir det en sån där dag då allt går i alldeles för hög fart och alla fina insikter om medveten närvaro och att göra en sak i taget är som bortblåsta. Jag springer genom dagen och dyker en paus upp passar jag på att göra något mer, något extra. Men känslan av effektivitet är falsk. För vid dagens slut har jag gjort så mycket saker, men har ändå inte fått någonting gjort. Det är då jag brukar tänka på skogshuggarna. I början av 1900-talet gjordes en utvärdering på ett skogsbruk i nordöstra USA. Man studerade två arbetslag för att fastställa vilket av lagen som arbetade mest effektivt.

Lag 1 arbetade 12 timmar om dagen. De slet hårt och tog endast 22 minuters rast för lunch. Allt för att vara så effektiva som möjligt. De fällde 87 träd. Lag 2 planerade sitt arbete på ett helt annat sätt. Deras 12 timmars arbetsdag var lugnare och latare, kan man tycka. De tog 10 minuters paus varje timma, alltså 2 timmar totalt. Deras lunchrast var på 45 minuter. De fällde 112 träd.

Hur kunde laget som tog det så lugnt, fälla så många fler träd än de som slet? Vad var deras hemlighet? Vad gjorde skillnad? Resultatet förbryllade inspektörerna. Det faktiska resultatet blev ju mycket bättre. I det vinnande laget fanns det plats att bolla idéer och utbyta tankar. Det gjorde säkert arbetsdagen lite gladare. Under pauserna slipades det säkert på både yxor och teknik.

När vi gör rätt saker istället för många saker, när vi orkar ta reda på vad som är angeläget, det är då vi på allvar blir effektiva. Det är också då det faktiska resultatet kommer.

När jag tittar närmare på de dagar då allt bara flyter och jag gjort mest värdeskapande saker ser jag skillnaden. Det är de dagarna då jag har insikten att ta pauser, byta miljö eller ta en omväg. Det är de dagar då kalendern tillåter extra tid före och efter möten, så att jag hinner ställa om och vara närvarande i det som händer i stunden.

Det går knappast att fylla på med mer tid. Men jag kan alltid fylla på med en mer medveten närvaro i det jag gör.

Hur ser dina arbetsdagar ut?

Marie W Schjölin