Det är minst sagt en utmaning att driva ett företag. Många pusselbitar skall passa med varandra för att det så småningom ska kunna utvecklas. Oavsett om du bara har börjat eller om du är i full gång med verksamheten är det aldrig fel att hämta inspiration och tips från andra framgångsrika ledare.

I vårt avlånga land finns det en hel del olika framgångssagor att plocka fram i rampljuset för att dra lärdom av. Företagsamhet och ledarskap går i princip hand i hand med varandra och även om företag är indelade i olika branscher finns det gemensamma nämnare. Därför blir det tokigt att uppfinna hjulet en gång till. Passa istället på att ta del av de goda råd som redan finns när det gäller bland annat hanteringen av ledarrollen.

Hörsamma medarbetarna, Ingvar Kamprad

Det är förmodligen få människor runt om i världen i dag som inte vet vad IKEA är. Genom åren som gått har företagets grundare Ingvar Kamprad hunnit med många intervjuer och medverkat i olika böcker. Trots att många av Ingvar Kamprads visdomsord har en del år på nacken finns det många råd som förblir tidlösa. Hans företag IKEA kan trots allt kallas för framgångsrikt. Ingvar Kamprad tog möbelvaruhuset från Älmhult och ut i världen för att bilda ett imperium varpå det kan vara klokt att lyssna på vad han har att säga om företagsamhet och ledarskap.

Kamprad framhåller bland annat i en intervju med Svenska Dagbladet Näringsliv att medarbetarna har en oerhört viktig roll i verksamheten. Han menar att du som ledare bör rannsaka dig själv och inse vilka egenskaper som är dåliga hos dig själv. På så sätt kan du kompensera dessa genom att anlita medarbetare som tillför egenskaper som du saknar eller är sämre på. Kom ihåg att ingen är perfekt. För att du som ledare skall kunna fatta beslut behöver du nämligen lyssna på dina medarbetare som finns runt omkring dig. Det är också viktigt att motivera och berömma dina anställda.

Ett av guldkornen bland Ingvar Kamprads råd är att du aldrig skall vara nöjd. Genom att nöja sig kommer utvecklingen att stagnera. Kämpa hela tiden vidare mot nya möjligheter. Men med det sagt ska du inte heller vara rädd för att råka göra misstag. För så sant som det är sagt brukar de flesta lära av sina misstag.

Skapa en tydlighet, Christina Ståhl

Oavsett om ett företag är litet eller om det är en stor kedja som omsätter miljoner eller till och med miljarder är detta inga garantier för att en kris inte skulle kunna uppstå. En kvinna som verkligen vet hur en ekonomisk kris skall hanteras är MQs vd Christina Ståhl. Inte mindre än två gånger har hon lyckats vända en Vad tydlig med budskapetekonomiskt sjunkande skuta och hon menar på att det primära handlar om tydligheten i vad företaget säljer.

Den välkända möbelkedjan Mio hade det tufft med ekonomin 2007 då Christina Ståhl intog platsen som vd. Men från att företagets siffror visade 38 miljoner i förlust innebar Ståhls förändringar så småningom att resultatet tvärvände till att bli ett av de bästa för Mio någonsin. För en tid sedan tog hon sig an posten som vd och sortimentschef hos klädkedjan MQ som liksom Mio inte längre hamnade på plussidan.

I en intervju med tidningen Chef säger Christina Ståhl: ”ett bolag som inte har levererat sin fulla potential är ofta ett bolag som har problem med tydligheten. Då är sortimentet avgörande. Min ambition med att vara sortimentschef är att skapa lugn, arbetsro, trygghet och stabilitet. Det ska inte finnas tusen ledare och tusen kockar”.

Utveckla ledarrollen, Percy Barnevik

Den välkände företagsledaren Percy Barnevik har skrivit boken ”Ledarskap – 200 råd” som innehåller matnyttiga och praktiska råd som handlar om det mesta som hör företagande, affärer och ledarskap till. Återigen – att lära av de som har stor erfarenhet och framgångar i bagaget är aldrig fel. Tidningen Chef har tidigare publicerat ett antal av råden ur boken där bland annat ledarrollen hamnar i fokus. Percy Barnevik tipsar till exempel om att du som ledare ska ”ha ett oändligt självförtroende”.

En ledare måste klyschigt nog ha många bollar i luften och kunna hantera olika situationer samt våga fly bekvämlighetszonen. Att hämta ny inspiration och råd för att kunna utvecklas som ledare kan du faktiskt också göra genom att läsa en bok. I dag finns det många tunga namn bland företagsledare runt om i världen som skriver böcker om ämnet så som Percy Barnevik.

En annan minst sagt känd amerikansk företagsledare är Jack Welch och genom åren har han sagt många kloka ord om just företagande och ledarrollen. Liksom Ingvar Kamprad menar han att en ledare också måste vara lyhörd för att vara en framstående sådan och ta vara på medarbetares egenskaper som kompletterar de egna.

”I was never the smartest guy in the room. From the first person I hired, I was never the smartest guy in the room. And that’s a big deal. And if you’re going to be a leader – if you’re a leader and you’re the smartest guy in the world – in the room, you’ve got real problems.” – Jack Welch.

Källor:

Följ Kamprads 7 bästa råd
Lyssna på dina medarbetare
Så vänder hon kris till vinst
15 råd om ledarskap från Percy Barnevik
Det finns alltid utrymme för den som är bäst
Jack Welch